Напоследък отговаряме на Гласа на глада, който чуваме под формата на къркорене на стомаха, по следния начин – Това ще бъде ли полезно за моето тяло или само ще си напълня стомаха с него? Така устояваме на аромата на прясно изпечените тестени изкушения, наредени по витрините на пекарните, и на сладкишите, обилно гарнирани с шоколад. Все пак храната отдавна не е само средство за оцеляване. С нея можем да си доставим и здраве, и удоволствие. Правим го с този багреник - трицветена паста от родопски фасул, който откриваме в обедното меню на ресторант „Багри” в София.

Багреникът е предястие, но е достатъчно хранително и като основно ястие. Представлява сварен и пасиран родопски фасул, смесен с различни допълнителни съставки за вкус и цвят. В зеленото има билки (и може би коприва), в червеното – печени чушки. Подредени една до друга бобените купчинки оформят своеобразен трибагреник. Консистенцията е изключително фина и нежна. Гарнират фасулената паста с парченца тънък, хрупкав хляб. Опитахме също салатата от мариновани жълти домати, зелен лук, нар и сумак и фермерския кейк с биволски карамел и заквасена сметана с портокалови корички. 

Снимка: Росица Николова

Ресторант "Багри" (ул. "Добруджа" 10) е за хора, които държат на добрия вкус и подобаващо приготвената храна - чиста храна, доставена от добри български ферми. Тук привилегироват местните продукти и вярват в сезонната и качествена храна. Главният готвач – Георги Димитров, спечели второ място на състезанието по устойчиво готвене, организирано от Института за кулинарни изкуства във Варна.

Плюсове: Според нас това е един чудесен съвременен, кулинарен прочит на фасула. Той е храна с дълбоко установени традиции в българската кухня, но обработен и поднесен по този нов начин, лесно се превръща в актуално, изискано ястие.

Минуси: Не успяхме да открием минуси във вкуса, визията и поднасянето на храната. Но за да не оставим тази графа празна, ще обърнем внимание на правописа в менюто.

Ще хапнете в компанията на простор със сушен риган, лампи от крафт хартия, светъл дървен под, порцеланова кана с вода – все неща, които съставят усещане на природно, натурално и естествено.