Чудите се какво да правите през уикенда? Ето 3 предложения за места и събития, на които може да хапнете много вкусна храна, да се позабавлявате на открито и да научите по нещо ново.

Хляб с цвекло, яйце на вестник и малиново вино на Празника на сламата на 1 октомври

Къде и кога?
Село Мало Бучино отново става домакин на Фестивала на сламата. На 1 октомври на поляната пред мандрата в селото ще има вкусна храна, напитки, игри за малки, големи, музика и танци на открито.

Какво може да опитате?

Багети, пай мандала с пресни плодове, хляб с цвекло и пай със сини сливи ще предложат Станислава и Стефка от ХлябиSoul. Пекарната е известна със занаятчийските си хлябове, замесени с квас. 
По време на празника ще можете да опитате от опушените ребра Brotherhood, комбинирани с домашно колсло и печена царевица, на Ribs Brothers. Те са известни с бавното печене на месото. Освен ребра ще има и сандвичи с дърпано свинско (pulled pork), приготвено от плешка и печено 10 часа.
Яйца на вестник е другата вкусотия, която пък ще бъде приготвена от Йоана Тодорова – трето място в сезон 2 на MasterChef.
И още малиново мерло и ягодово розе от Trastena Wines, крафт бира от 100 бири и много игри, музика, танци и работилнички за децата.



Сладолед в чушка, сирене от кашу и десерт от Пиемонте с лешници и шоколад на Първия уличен гурме фестивал в България “StrEAT Fest”

В специално оградена фестивална зона в реновираната част на "Женски пазар" (ул. Кирил и Методий, София), на 30 септември ще бъде събрана селекция от ресторанти с различни национални кухни, български бутикови изби, бира и крафт бира, български производители на храни, бар зона, печива, десерти, сладоледи, кафе и др.

Събитието има вход - 10 лв. за възрастни, в които са включени 5 лв. консумация, а за деца - 5 лв., от които цялата сума е консумация. Разплащането на щандовете ще става с фестивална валута, която всеки може да обмени на няколко предназначени за целта пункта.

Какво може да опитате?

Ресторант „Багри” излиза със свежо предложение за български "сладолед" - пълнени сурови чушки с топинги от фермерски продукти. И още за гладните - зелена супа с кейл, тиквички и грах (ресторант Соул Китчън), адана и урфа кебап от ресторант "Тюркоаз".

Ако искате нещо сладко - десертчета „Мусала, френски макарони от Chez Fefe macarons & cafe, сорбе от сливи с шоколадов чай от Gelateria Naturale, шоколад с матча от Happy Benjamino. 

Втори национален събор „Млечният път на България през вековете“

Съборът ще се проведе за втора поредна година отново в Луковит на 29, 30 септември и 1 октомври. Той има за цел да популяризира българските качествени млечни продукти и да покаже вековни традиции и обичаи, свързани с преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в България.

Какво може да опитате?
Сирена, кашкавали, кисело мляко, извара, мед от различни малки производители от цяла България.