В този брой на “Различните Оскари” журналистът и продуцент Георги Тошев и ТВ водещата и репортер на bTV Петя Дикова коментират темата за международното присъствие сред номинациите на американската киноакадемия.

На въпроса защо България не е на световната карта на Оскарите, журналистът Георги Тошев отговори:

Всичко е политика. И киното е политика. Аз знам много малко за българските предложения преди 89-а година. Знам историята за “Козият рог”. Това, което знам от неговите дъщери, от Катя Паскалева, е черно-бялото копие. Изискването е било да бъде цветно. За стогодишнината на българското кино го показах на френски разпространители. Те не го разбраха.”

Азиатските страни са не по-малко екзотични от нас, но са по-добре представени на Оскарите.

“Паразит” всъщност е 32-я предаден филм от Южна Корея. Ето, че статистически ние сме с абсолютно същия брой номинации”, разясни Петя Дикова.

“Първо, корейското кино си е заработило “Паразит” да спечели цели 4 награди. В Южна Корея има специални квоти за гледане на корейско кино, там има цяла индустрия на киносалони“, отбеляза Георги Тошев.

Първите редовни международни "Оскари" обаче се дават за европейски филми. Започват от филма “La Strada” (1956), на режисьора Федерико Фелини. Нашите гости разказаха за своя личен досег с европейците на Оскарите.

“Говорейки за английското кино трябва да споменем “Влюбеният Шекспир”, “Беднякът милионер”. Да не пропуснем и “Речта на Краля”. Имам една показателна и любопитна история заедно с Андрю Гарфлид, който беше номиниран през 2017. Ние с оператора Боби Пинтев чакаме да си чекираме багажа и го виждаме, и разбира се нищо не може да ме спре аз да си направя моите папарашки снимки, защото той, скромно момче, много си приличате по прическа и излъчване, е с майка си и баща си, което е трогателно, разбира се”, разказа развълнувано Петя Дикова.

“Имам и история с Джъд Лоу, който беше номиниран. Пред театъра го чакаме и казваме “Хей, хей, ние сме най-големите ви фенове в България!” И той каза: “А, България, звучи ми далечно, елате да ви разпиша книгата!”, спомня си още ТВ журналистката.

Моника Белучи, много интересно, тя няма комплекс от това, че не е холивудска актриса, независимо от няколкото ѝ филма, които прави, може би “Матрицата” е най-касовият. Тя няма и илюзии, дори каза, че се учудва на боксофиса, който “Страстите Христови прави”, сподели от своя страна Георги Тошев, който е правил интервю с актрисата.

“Когато говорим за европейско кино - ти започна с Фелини, аз бих допълнил Бергман. Смятам, че европейското кино е много важно, заради своето влияние”, отбеляза още Тошев.

Петя Дикова от своя страна се сети за нещо, което е споделил с нея един от най-известните балкански режисьори: “Веднъж Емир Кустурица каза, като го питахме: “Какво мислите за американските филми?” и той каза: “90% от тях са тъпи!”

За заснемането на филма “Кустурица - балканският хулиган”, Георги Тошев сподели откровено:

“Кустурица беше много труден… То беше невъзможно, аз ходих три пъти и той всеки път казваше: “Другия път, другия път…” И накрая вече свършва, ние си тръгваме, страшна зима. И той казва: “Ела в нас в пет” Беше толкова горещо, че аз дори не мислех какво го питам. Мислех само: “Трябва да взема 45 мин. разговор, трябва да взема…” Изпитвам огромна симпатия към енергията му да променя, сигурно има много комплекси обаче не му личат!”.

Любопитни моменти от церемониите ни разказа Петя Дикова. През 2012 г. тя води излъчването на “Оскарите” заедно с Боби Лазаров зад кадър, а през 2017-а е пратеник на bTV в Лос Анджелис, за да отрази наградите заедно с оператора Боби Пинтев. За тазгодишната ни номинация в лицето на Мария Бакалова двамата ни гости споделиха:

“Може би най-директното присъствие на Оскарите е Мария Бакалова, защото от София, просто тя е там", каза Жоро Тошев.

“Желая на всички деца, които мечтаят да са там, да заминат, да пробват или да учат тук в НАТФИЗ или по света, театър и кино!”, пожела Петя Дикова.

“Много е важно да заставаме зад нашите избори! Ако сме учители, ако сме просто благодарна публика”, допълни я продуцентът.

“Една от учителките на Мария Бакалова от Бургас казва: “Тя беше дете, когато на чиновете пишеше “Аз ще стана звезда!”. Какво повече, мечтите се сбъдват!”, заключи Петя.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички

В следващия епизод ще коментираме темата “Любими и ненаградени”. Защо Джони Деп не получи “Оскар”, ще си говорим с Боби Лазаров и Рая Пеева. Очаквайте ни всяка сряда и петък през април!