Ника Набокова е автор на 7 книги, в момента пише осмата. Тя е и бизнесдама, съосновател на приложение за ментално здраве и психологическа взаимопомощ. Руската авторка пее и води активен блог. В „Малки разговори“ Ника разказва за любовта, токсичните отношения и ролята на самочувствието и самооценката във всеки един аспект от живота.

Снимка: Евгений Милов

Ника е родена в Санкт Петербург, през целия си живот се е занимавала с писане. Още в гимназията започва да пише статии за училищния вестник. В университета следва журналистика и започва да работи. След като прави няколко разследвания като журналист, Ника решава да се пренасочи към маркетинг бранша, където работи близо 12 години. Преди 7 години руската писателка преживява тежка ситуация в личния си живот, която я подтиква да създаде своя блог в интернет. Там тя споделя опита и знанията си, които биха помогнали на жени в подобни на нейната ситуации. Когато блогът й достига 50 хиляди последователи, издателство се свърза с нея и й предлага да напише книга, която те ще издадат.

Седем години по-късно Набокова подготвя осмата си книга, а две от книгите й вече са и на нашия пазар. Рускинята намира българския пазар за много интересен и се надява, че скоро повече от нейните книги ще се преведат тук. Гордее се с тях и вярва, че помагат на много жени по света.

Снимка: Евгений Милов

Ника Набокова е литературен псевдоним и авторката предпочита да запази истинското си име в тайна. Идеята за псевдонима й е вдъхновена от кучето й Ника, което са имали с брат й като деца. Фамилията Набокова решава да заимства от скандалния руски автор Владимир Набоков, тъй като и нейната кариера започва по подобен начин.

Във втората книга, която излезе наскоро в България, Ника пише за любовта към самите нас, за самочувствието и самооценката и колко важна роля играят те в нашия живот. „Всичко се основава на тях. Не можеш да обичаш друг, ако не обичаш себе си“, категорична е тя.

Руската писателка споделя своя житейски опит с читателите. Знае, че всяка жена може да се припознае в някоя от ситуациите. Любовта за нея е действие, а за отношенията между партньорите, трябва да се работи.

„Да обичаш е глагол. Любовта е респект, закрила, нежност, страст, вдъхновение и споделеност.“

Набокова се счита за експерт по токсичните отношения с няколко такива връзки зад гърба си. Споделя, че хората трудно излизат от тези връзки, защото не работят върху травмите и проблемите, които имат. Други пък се самозаблуждават, че не им трябва никой и са самотни.

„Днес основният проблем на хората е самотата“, смята тя.

Ника от години посещава психолог, отделно самата тя минава обучения и заедно със съпруга й основават приложението Mindspa за ментално здраве и взаимопомощ, което да е достъпно за всеки, който има нужда. Там потребители могат да намерят както информация по различни психологически теми, така и упражнения, които самите те могат да правят.

Оказва се, че Ника не просто харесва страната ни, а от няколко години България е домът й. Заедно със съпруга й Мауруцио, който е италианец, живеят в Банско. Любовната им история преминава през няколко държави – двамата се запознават в ресторант Рига, където Ника представя третата си книга, а той е в командировка. След това си уговарят среща в Барселона, а два-три месеца по-късно руската писателка се мести в София, защото Мауруцио започва работа в българската столица. Влюбени са в природата и храната ни, намират хората за мили, а животът за евтин. Чувстват се комфортно тук и не смятат скоро да се местят другаде.