“Не бъди овца. Избавление от терзанията стъпка по стъпка" е втората книга у нас от авторката и разкрива на читателя как да приема и оценява своето истинско „аз“.

“Не бъди овца. Избавление от терзанията стъпка по стъпка" дава насоки за постигане на увереност и успешен живот. Провокативната писателка описва стъпките, които трябва да извърви всеки, който иска да се научи да се вслушва в себе си. 

Ника Набокова, автор на предизвикалия фурор руски бестселър „В леглото с мъжа ти“, е изключително популярен блогър и успешна бизнесдама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации.

Предлагаме ви откъс от новия роман:

МИТОВЕТЕ ЗА СВЕТА, КОИТО СТРАШНО МИ ПРЕЧЕХА ДА ЖИВЕЯ

Ние с вас, котенца мои, имаме цял списък измишльотини за това как трябва да изглежда светът и животът. Те ужасно помрачават нашето съществуване, защото нямат нищо общо с реалността. Те са небивалица, залъгалка, измислена от тревожни хора, та да имат поне някакви опори. Защото ако приемем като аксиома, че в действителност всичко е доста хаотично, непредсказуемо и няма никакви специални правила, много процеси стават неуправляеми, а това е страшно. Ако искаш да живееш в реалността, а не в илюзорен розов замък с маската на мила добра овчица, няма да е зле да се отървеш от тези митове.

СВЕТЪТ Е СПРАВЕДЛИВ

В момента това е един от редките мигове, в които ще ти предложа да видиш лоши неща. Огледай се наоколо. Смърт, войни, неоправдано насилие, страшни болести, застигнали най-добрите представители на човечеството, хиляди изпитания за едни и нито едно за други. И всичко това е нормално. Ей такъв е светът – непредсказуем, неусмирим, различен, сложен и изключително многопластов. И точно затова е готин.
От това, че заради някого или заради нещо си принесла в жертва живота и желанията си не зависи какъв бонус ще получиш в крайна сметка. Нима не си запозната с достатъчно примери за вечни рабини, които, вместо от справедлив бонус, са застигани от едни такива яки шутове?

Веднага щом се откажеш от идеята за справедливостта на света, от гърба ти ще падне огромна част от страданията, че с теб нещо не е наред, щом се случват не много добри неща. И ще се появят гениални идеи как „да потърпиш, защото сетне ще бъдеш възнаградена заради това“.

СВЕТЪТ МИ Е ДЛЪЖЕН

Изобщо не ти е длъжен. Всичко, което ти се полага от негова страна, вече ти е дадено. Имаш живот. Извинявай, но вселената няма повече време да се занимава с теб. Там и без това има страшно много работа. И между другото, слава богу. Защото дявол знае в един момент какво би могло да ѝ хрумне. А пък така всички карти са в твоите ръце. Ако искаш, страдай, ако искаш, радвай се. Ако искаш, живей в говна, а ако искаш, създавай си красива реалност. Ако искаш, цял живот чакай подаяние от висшия разум или можеш да отидеш сама и да вземеш от него възможния максимум. Забележи, всички, които имат малко повече от средностатистическото „нормално“, са правили адски много за тази цел. Това е простичко и живо доказателство, че на никого нищо не му пада от небето.

ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ИМА СМИСЪЛ НА ЖИВОТА

Отдавна съм забелязала, че хората, които не искат да се занимават с вътрешното си бунище, вдъхновено започват да търсят велика мисия и смисъл на живота. И докато не ги открият, направо губят апетит. Както се досещаш, този процес е леко поразтеглен вовеки или по-точно до гроб. Уж и целта е благородна, пък и винаги си ангажиран с нещо, като в същото време дори не се налага да правиш кой знае какво. За тях винаги имам едно предложение – може би си струва да прекратят издирвателната мисия и просто да поживеят? Имам подозрението, че точно в това се състои прочутият сакрален смисъл.

Но ако подходим сериозно, подобен въпрос възниква у онези, които не са наясно със себе си, не знаят кои са и следователно не усещат почва под краката си. Какво да правиш? Върни се към първата част на книгата.

С ПОМОЩТА НА ПРАВИЛНО ПОВЕДЕНИЕ МОЖЕШ ДА РЪКОВОДИШ ДРУГИТЕ

Това е най-голямата заблуда през последните години. Маркетингова заблуда, изградена върху обещанието за чудеса срещу няколко гроша. Един вид, ето ви правилни поведенчески сценарии, благодарение на които ще можете да ръководите другите. С теб ще си поговорим много подробно за това в третата част на книгата.А на този етап, ето краткият коментар – лъготят.

НАШАТА СЪДБА Е ПРЕДРЕШЕНА

Ако хората обичат нещо, то е да си измислят крайности. Ту всичко изцяло зависи от тях – от-до, ту са безпомощни марионетки, на които им дърпат конците. Легендата за това, че спрямо нас всичко вече е решено и трябва само да се покориш, е още един прекрасен вариант да получиш индулгенция за безделие и безотговорност. Тъй де, защо трябва да се гърчиш, щом не можеш да скочиш по-високо от главата си? А пък онова, което ти е нужно, ще дойде само. Наистина ли мислиш, че светът и неговата управа имат време да се занимават със съдбата на всеки поотделно? Те си седят някъде там, без да мигват и без да си поемат дъх, и обсъждат: струва ли си да издигнем Машенка от мениджър на ръководен пост? Или може би просто да ѝ изпратим един лотариен билет право до дивана и един олигарх на прозореца?