Ника Набокова е писателка, бизнес дама, активен влогър, певица и съосновател на приложение за ментално здраве. На скоро у нас излезе втората й книга за България „Не бъди овца. Избавление от терзанията стъпка по стъпка“, в която тя дава насоки на своите читатели как да оценяват и обичат себе си, да не робуват на митове за живота и любовта и да следват своите правила. Родена в Санкт Петербург, среща любовта в Рига, а отскоро живее в Банско.

В първата си книга, преведена на български, „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“ Ника говори от личен опит какво е да си в любовен триъгълник в ролята на втората жена. В интервю за Ladyzone.bg руската авторка разказа за писането, правилата, по които живее и какво я довежда в България.

“Не бъди овца. Избавление от терзанията стъпка по стъпка” е втората Ви книга, която излиза у нас. Откъде дойде идеята за нея?
От моя живот. Дълго време бях човек със синдром на жертвата. Работих много по това. Така че тази книга е голяма смесица от лични и професионални преживявания. Освен това я написах с идеята да дам много топлина и подкрепа на читателя, затова ми е любимата досега.

Вие в ролята на черната овца ли бяхте преди? Чувала ли сте за българската песен “Черната овца” на групата "Ахат"?

Не я знаех, сега ще я чуя. А дали съм се чувствала като черна овца – да, определено. Не беше много приятно.

Кога свалихте розовите очила и разбихте митовете за света, за които пишете и в новата си книга - “Светът е справедлив“ или "Светът ми е длъжен”, “Нашата съдба е предрешена”, “Любовта променя хората”, “Любовта ще преодолее всички препятствия” и пр.?

Преди 5-6 години със сигурност носех розови очила и вярвах в тези митове, но може би преди 2-3 години наистина успях да спра да вярвам в тях. Честно казано, не беше много лесно.

В книгата говорите и за любовта към самата себе си. Коя е първата стъпка към това да обичаме и оценяваме себе си повече?

Първо, трябва да започнеш да се държиш като човек, който обича себе си. Отговорете си на простия въпрос какво правят хората, които се обичат и оценяват, и започнете да го правите.

Снимка: Личен архив

Има ли правила, по които Вие самата живеете? И ако да, кои са те?

Да, имам си няколко правила: опитвам се да не върша неща, от които после ще се срамувам, старая се да съм искрена, поставям се на първо място и уважавам всички.

Коя е най-голямата заблуда, в която хората живеят днес?

Че някой ще дойде и ще оправи живота им.

В другата ви книга, която е на български - “В леглото с мъжа ти”, пишете от личен опит за изневярата от гледната точка на любовницата. Знаехте ли, че влизате в любовен триъгълник? Защо започнахте тази връзка, истинска любов ли беше? Какво е да си втората жена?

Да, знаех, че влизам в любовен триъгълник, но по това време не осъзнавах какво означава това. Беше наистина лошо преживяване. И проблемът не е в това дали си първа, или втора. Този вид връзки са пълни с лъжи и са напълно деструктивни. Човек, който решава проблемите в брака си чрез правене на секс с друга жена, е доста лош избор за партньор, а и с това реално не решава нищо.

А как и къде се запознахте с настоящия си мъж? Вярвате ли в сродните души?

Срещнахме се в ресторант в Рига. Харесахме се, заговорихме се и... два месеца по-късно се преместих в България. Не, не вярвам в сродни души. Вярвам, че за всекиго има повече опции от една и всичко е въпрос на комуникация.

Снимка: Личен архив

Какво Ви доведе в Банско, където в момента живеете?

Първо живеехме в София, но когато посетих Банско, веднага се влюбих. Това наистина е моето място. Харесвам всичко тук. Така че си купихме апартамент и се преместихме.

Как прекарвате свободното си време?

В спорт, разходки, четене, гледане на телевизионни предавания, спане...

Кой е любимият Ви автор?

Сергей Довлатов, страхотен е. Обичам езика, който използва. Има специалния талант да говори за сериозни неща по простичък начин.

Освен писателка, Вие сте активен влогър, също така и певица. Какви нови проекти Ви предстоят в близко бъдеще?

Освен това съм и бизнесдама и съосновател на едно страхотно приложение за ментално здраве Mindspa. В момента съм се фокусирала върху три неща: музиката, написването на осмата си книга и добавянето на нови функции към Mindspa.

Снимка: Личен архив

Това истинското Ви име ли е, или псевдоним?

Псевдоним.

Имате Инстаграм на български език и живеете в България в момента, говорите ли български?

Не, знам само няколко думи. Но се справям, тъй като много хора тук говорят добър английски.