Тя е от онези момичета, които имат нужда от предизвикателства в живота си и не се страхуват сами да ги потърсят. Трудностите не са повод да се откаже от нещо - напротив, трудностите са двигател и мотивация да се развива. Крехката и нежна външност със сигурност може да ви подведе. Някои я наричат "кифла програмист". Ние бихме казали, че тя е стилна млада жена, която знае какво иска от живота, не се страхува от грешките и е готова да се учи от тях.

Снимка: Евгений Милов

Гост в "Малки разговори" ни е Ганка Статева, която стигна до финала на приключенското риалити "Сървайвър: Скритият идол" и макар да не си тръгна с голямата награда, спечели много повече - уважението на близките си и любовта на един мъж, когото тя определя като истински джентълмен.

Гани, както я наричат всички, приема себе си за човек на разума и логическата мисъл. Преди участието си в "Сървайвър" рядко е изразявала чувствата си и още по-рядко е говорила за тях. Нещо, което се променя: 

"Хората, които ме познават само от предаването, си мислят, че съм много емоционална. Не, в естествения си хабитат, не съм. Даже съм по-скоро човек, който залага категорично на разума, не на емоцията и чувствата."

В Сървайвър открих, че имам чувства, че мога да бъда емоционална и искам да говоря за това и мога да говоря.

Ганка Статева

"Човек трябва да говори за чувствата си, да ги споделя и да не пропуска шанса да ги сподели с хората, които обича и на които има да каже нещо. Защото може да имаме кратко време", допълва тя. 

Признава, че е правила грешки в това отношение. Че заради поставянето на професионални цели е губила хора и взаимоотношения, за което искрено съжалява.

Снимка: bTV Media Group

Ганка е израснала в родопското село Дорково. "Толкова обичам родното си място, силна привързаност имам към това място. Дорково е село, което е красиво заради природата и хората", казва тя.

Тук чуйте откъс за детството й:

За професията си на софтуерен инженер Гани споделя, че изборът става донякъде случайно, но в никакъв случай не съжалява и в момента обожава работата си:

"Много съм хаотична в ежедневието си и много неориентирана. До последното не знаех какво ще правя. Единственото, което знаех още от осми клас, е, че това, което ме влече и съм силна, е математиката и логическата мисъл. Откроявах се с това. В крайна сметка се насочих към прогармирането".

Снимка: Евгений Милов

Започва работа на 19, още докато учи, по съвет на майка си, според която практиката е много важна. "Когато започнах, преди около седем години, в офиса бях първото момиче в екипа с програмисти. Впоследствие дойдоха още дами, а сега интересното е, че сме почти наравно. Но мъжете сякаш са по-добри в това – не влагат толкова мисъл, не търсят обяснение във всичко. Знаят, че така се прави".

Докато жените сме по-големи анализатори.

Ганка Статева

Най-силна мотивация Гани намира в семейството си. "Дори и със "Сървайвър" случаят е такъв. Мама сподели, че била много сигурна преди да тръгна. Майка ми е човекът, който каза категорично – Ти не си за там.  И то защото е родител и се притеснява за условията, в които ще ме поставят", казва Ганка, която смята, че младостта ѝ също предразполага точно намиране на мотивация – "ако сега не сме мотивирани, ако сега не искаме да гоним върхове и да постигаме цели, то кога".

Снимка: bTV Media Group

"Младите нямаме страха, който имат предходното поколение – да сменим. Да опитваме на различни места, да събираме повече опит, да видим какво ни харесва. Така по-ясно се разграничат изискванията ти за в бъдеще", смята тя.

Все още си казвам – трябва ти още опит, трябва да научиш повече, да вземеш повече, нямаш достатъчно знания. И колко повече време минава, толкова по-неуверена се чувствам и виждам колко не знам. Oще се уча.

Ганка Статева

"Искам да бъда достоен последовател на родителите си и да стана такъв родител. Въпреки че сега фокусът ми е да бъда професионално успяла", казва още Ганка.

Амбициозната млада дама признава, че подбира много добре хората, с които общува. За нея средата е много определяща.

За това как започва връзката им с Ванко, също от "Сървайвър: Скритият идол", двамата вече разказвали неведнъж. Какво обаче я е привлякло у него чуйте тук:

Целия разговор гледайте във видеото в началото или в канала ни в YouTube. Ако предпочитате да слушате, направете го в Спотифай.

Снимка: Евгений Милов