Вече 24 години тя живее във водата, повече, отколкото на сушата. Професионално се занимава с плуване - гръбен кроул, от 15 години, като има над 70 поправки на националните рекорди на България по плуване и повече от 25, за Турция – страната, за която се състезава в последно време.

Снимка: Евгений Милов

Днес в „Малки разговори“ ни гостува изключителни харизматичната шампионка по плуване Екатерина Аврамова. С усмивка, която стопява всякакви граници, Катето, както ще позволи да я наричаме, говори открито за спорта, за жените, които са ѝ дали пример в живота и за любовта. Гмуркаме се надълбоко в непримиримата й душа – едно пътуване, което ни разкри колко важно е да се научим да ценим себе си, като пътят до там всъщност е ежедневна битка със собствените демони.

През последните 15 години шампионката по плуване живее в Лондон. Семейството, клубът, треньорът, партньорът й в живота – всички са там, затова тя нарича британската столица свой дом. Но нейна родина си остава България, където обича да се връща.

Денят на Катя Аврамова започва в 4:30 сутринта. В 5:15 ч. вече е в басейна и прави първата си двучасова тренировка за деня. Следва време, прекарано във фитнеса, закуска, сън – поне 3-4 часа, тренировка, вечеря и в 22 ч. вече е готова отново за сън. Всеки ден от години.

„Има сутрини, в които, когато изключа алармата, се питам: „Добре, защо продължаваш да правиш това?“. И тогава едно малко гласче отзад казва: „Състезанията. Медалите. Емоциите…“. И тогава ставам за тренировка“, споделя Катя.

Пример в живота й са две много силни жени, както самата тя ги определя – баба й (чието име Екатерина носи) и майка й Антоанета. Това са двете женски фигури, погнали й да израсне като жена. „Дължа им всичко“, казва Катя.

„Баба ми беше глава на семейството, изключително вдъхновяващ човек“. “Майка ми е много амбициозна и от нея съм наследила доста, предполагам“, смее се тя.

Ако следвате Катето в Инстаграм, сигурно ще се съгласите, че това е един много вдъхновяващ и мотивиращ профил.

Социалните мрежи са нож с две остриета. Хубаво е, от една страна, защото страшно много хора могат да има допир до спортисти, актьори, хора, които ги вдъхновяват. От друга страна, нямаме личен живот, не може да споделяме всичко, което желаем, трябва винаги да имаме едно на ум, че хората биха разбрали това, което споделяме, по различен начин. За да имаш един социален профил, който да не засегне някого, трябва да внимаваш страшно много“, казва тя.

И допълва:

„Аз споделям това, което смятам, че може би би помогнало на младите. Неща, които съм научила, преживяла, изпитания“.

И все пак Катето не е само спортист, а преди всичко жена. Обича да се глези понякога с малки неща, които доставят удоволствие на женската й същност.

 Как вижте на следващата страница >>

 

От известно време Катя замени тъмните, дълги къдрици с много къса и руса коса. Донякъде заради изтощената коса, донякъде, защото е имала нужда от промяна. Майка й е стилист и решението за новата визия идва бързо. „Харесвам новия стил, много по-лесно се поддържа“, споделя тя.

Катя обича тялото й да се чувства комфортно. Често носи спортни дрехи, но обича и роклите, и високите токчета. Обича да се гримира и да се чувства женствена. Като цветове залага основно на черното и червеното.

„Когато искам да направя впечатление, най-често нося червено, когато искам да се чувствам комфортно, но пак женствено, слагам черно“.

Маникюрът е едно от нещата, които също не пропуска да поддържа. „Когато сложим банските, шапките и очилата, всички сме еднакви. Има много малко неща, които може да направим, за да се отличим една от друга. Маникюрът е едно от нещата, които аз поддържам непрекъснато“.

Татуировките също са неразделна част от нея, вече са над 10. Първите две прави на 16. Разбира се, майка й е била против. Но при едно от прибиранията си от Лондон в София, без да казва на никого, си прави първите пеперуди – на гърба и на глезена.

„Имам доста пеперуди по тялото си. Пеперудата е знак на свобода, на ново начало и красота“.nn

Последната татуировка засега е буквата Е, в памет на баба й.

Любовта в живота на Катето винаги е била важна. Любовта на любимите хора е подкрепа, без която би било много трудно. Малко преди пандемията тя среща и човек, с кого се чувства изключително щастлива.

"Много е трудно да сложим всички жени под един знаменател, защото всички сме различни. Но е хубаво жените да не забравят, че за са жени, че са сладката половинка на едно семейство. Да не забравят да се поддържат, защото те са тези, които крепят пламъчето на любовта. Мъжете са силната страна на връзката", казва още Катя Аврамова. 

Целия разговор слушайте в Спотифай. Можете да го гледате в сайта или в YouTube.

Снимка: Евгений Милов