Тази седмица преживяхма едни от най-горещите дни от доста време насам. Нека лекото захлаждане в момента да не ви подвежда – лятото е тук и ще се задържи поне още няколко месеца, така че е добре да поговорим за здравето си в летните жеги.

Нека обърнем внимание на някои много разпространени митове за лятото, които почти със сигурност сте чували.

 

Не може да плувате, ако току-що сте яли

Снимка: istockphoto.com


Няма човек, който да не е чувал това като дете. Може би затова този мит е толкова устойчив във времето. Истината обаче е, че най-лошото, което може да ви се случи, ако сте хапнали обилно и веднага се метнете в басейна или морето, е да ви заболи корема. За възрастните обаче има друго правило, което вече изобщо не е шега – никога не влизайте да плувате, ако сте употребили алкохол!

 

Морската вода помага на отворените рани да заздравеят

Снимка: istockphoto.com


Да, определено морската вода помага на раните… да се инфектират. Няма по-пренаселено с микроорганизми място на планетата от водата в морето. Милиарди малки създания искат да проникнат в тялото ви и няма нужда да ги улеснявате, като им предлагате пряк път.
Най-добре измийте раната с чиста вода и сапун и след това изчакайте кожата да се затвори, преди да влезете в морето.

 

Не може да изгорите, ако има облаци

Снимка: istockphoto.com


Ако слънцето е скрито зад облаци, това не е оправдание да си спестите слънцезащитния крем. Няма значение, че силните слънчеви лъчи не проникват през облаците. Ултравиолетовите лъчи, които причиняват слънчевите изгаряния, могат да преодолеят почти всички препятствия в атмосферата и в края на облачния ден с изненада да откриете, че сте се изпекли.

Ако ви опари медуза, трябва да уринирате върху себе си

Снимка: istockphoto.com


Ако помогна на Моника от „Приятели“, ще помогне и на вас, нали? Само дето вие не живеете в ситком от 90-те. Ако и на вас някога ви се е налагало да молите приятел да го свърши вместо вас, имаме лоша новина – било е напразно.
Всъщност ако полеете опареното място със сладка вода (от каквато е съставена по-голямата част от урината ви), ще предизвикате реакция с отровата на медузата и само допълнително ще раздразните наранената област. По-добре опитайте да го измиете със солена вода.

Чесънът прогонва комарите

Снимка: istockphoto.com


Това, че пият кръв, не ги прави вампири. Комарите са голям проблем през лятото, затова най-добре се запасете със средства за защита от аптеката, а не от близкия Плод и зеленчук.

Продължава >>