За да избегнете появата на даден проблем, най-доброто решение е да вземете превантивни мерки. В случая със слънчевите изгаряния, неизползването на слънцезащитни продукти може да ви навлече големи главоболия. Какво да правим в такива случаи? В аптечната мрежа можете да си набавите лосиони и спрейове, които да облекчат болката. У дома пък можете да си забъркате различни мехлеми, а съставките сме сигурни, притежава всяка домакиня.

  • Мляко и млечни продукти

Това си е истинска класика – да се намажеш с кисело мляко след придобиването на наситено червена украска на кожата. Това, което помага за облекчаване на неприятното усещане за стягане на кожата и болката, са мазнините, които се съдържат в млечните продукти. Затова, когато купувате кисело мляко от магазина точно с тази цел, изберете такова с по-висока масленост. Прясното мляко също ще помогне в подобна ситуация. Напоете хавлиена кърпа с прясно мляко и поставете на изгорените места за около 20 минути.

  • Подправки

Ще останете приятно изненадани колко полезни могат да бъдат някои подправки, които задължително присъстват в кухнята на всяка домакиня. Освен за подправяне на салата и ястия, ябълковият оцет ще ви свърши добра работа против слънчеви изгаряния. Той ще предотврати беленето на кожата. Това, което трябва да направите е да нанесете ябълков оцет с памук върху най-засегнатите места. За да облекчите болката от изгарянето си пригответе вана, в която предварително сте сипали 250 милилитра лимонов сок. Доказано ефикасни в тази посока са медът и зехтинът.

  • Зеленчуци

Настъргани картофи използваме в много ситуации – при изкълчване на крайник, подувания и отоци. За изгаряния на кожата също помагат. Към тях можем да включим и настъргани краставици. И двата вида зеленчуци имат успокояващо действие върху кожата.

  • Други домашни бърканици

Поставете 125 грама овесена каша във ваната и напълнете с вода. Същият ефект можете да постигнете с  царевично нишесте или сода за хляб. И трите неща ще понижат температурата на кожата и ще избегнат раздразнения и евентуални зачервявания. Можете да изплакнете тялото си и да повторите процедурите, но стойте далеч от сапуна, който има голяма вероятност да причини допълнителни раздразнения. Използваните и вече изстинали пакетчета от чай можете да поставите точно върху поразените места.