Ако нямате климатик или не искате да го използвате от екологични съображения (или заради малко дете в дома), можете да се разхладите в жегите по много други начини. Ето 12 идеи за по-прохладно лято.

1. Спуснете щорите и пердетата

До 30% от нежеланата топлина влиза през прозорците. Ако ги затъмните, можете да намалите сметката си за климатик със 7%, а температурата в стаята да спадне с 5-6 градуса. Най-ефективни, разбира се, са външните щори. Особено на източните и западните прозорци.

2. Отворете вратите през нощта

Нека хладният нощен въздух минава свободно през целия дом, за да го подготви за горещия ден.

3. Използвайте вентилатор

Вентилаторът също разхлажда. Особено ако сложите купа с лед пред него.

4. Подберете правилните чаршафи

Приберете бархетните чаршафи за зимата и използвайте памук или сатен, за да ви бъде по-хладно през нощта. Изхвърлете старите възглавници, които са натрупали не само прах, но и са се сплъстили. Новата възглавница ще има по-добра вентилация и няма да се събуждате с мокър врат.

5. Настройте вентилатора на тавана на по-висока скорост

Ако имате такова устройство, не забравяйте, че то има няколко степени на въртене.

6. Охлаждайте тялото си, не само жилището

Пийте течности и мийте със студена вода лицето, врата и ръцете си. Нищо не пречи и да вземете кратък душ. Носете памучни или ленени дрехи.

7. Включвайте вентилаторите в банята и кухнята

Те ще изведат бързо горещия въздух от тези помещения.

8. Охладете леглото

Използвайте т.нар. chillow – възглавници, които се слагат през деня в хладилника, за да ви охлаждат през нощта. Можете да използвате и термофор, но вместо да го пълните с гореща вода, го напълнете със студена и го оставете в камерата за час. Чаршафите също могат да минат през хладилника, но този трик е с кратък ефект.

9. Отворете прозорците преди лягане

За да улесните навлизането на хладния въздух, можете да сложите вентилатор пред прозореца.

10. Заменете старите крушки с икономични лампи

Лампите с нажежаема жичка превръщат 90% от енергията в топлина. Заменете ги с модерни, икономични източници на светлина, които не само ще понижат сметката ви за ток, но и температурата в жилището.

11. Гответе на двора или на балкона

През зимата е приятно да пуснете котлона или фурната на готварската печка, но през лятото това не е много мъдър ход. Гответе навън, особено ако имате двор, за да си спестите жегата.

12. Дългосрочни промени в жилището

Сложете тенти на прозорците/балконите, малки дръвчета на терасата или асма, ако имате двор. Изисква повече време и средства, но ефектът е голям.