Тази седмица един от най-известните тенисисти на света съобщи, че се оттегля от тениса. Роджър Федерер обяви, че в края на септември слага край на спортната си кариера след 24 години на корта и над 1500 изиграни мача. Може би не знаете обаче, че преди 20 години самият Федерер убеждава бъдещата си съпруга да се оттегли от спорта.

Снимка: Getty Images

РОДЖЪР ФЕДЕРЕР И МИРОСЛАВА ВАВРИНЕЦ КАТО ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ НА ТЕНИСА

Роджър и Мирослава, по-често наричана Мирка, се запознават по време на Олимпийските игри в Сидни. По това време и двамата са изгряващи звезди на тениса – първите значими победи на Федерер тепърва предстоят.

Снимка: Getty Images

Двамата започват да излизат дълго преди да сключат брак, обединени от любовта си към тениса и желанието си да печелят. Само на един от тях обаче е писано да стане голяма звезда.

Мика Вавринец, която е с три години по-възрастна от бъдещия си съпруг, претърпява множество контузии, които спъват кариерата ѝ и през 2002 г., насърчавана от Роджър, тя решава да сложи край на спортните си изяви.

Снимка: Getty Images

„Съпругата ми Мирка страдаше много и по мой съвет кариерата ѝ приключи много рано“, сподели Роджър Федерер през 2021 г. „Тогава ѝ го казах все едно ер най-лесното нещо на света. Като си припомня това, имам странно чувство. Аз съм на 40 години и все още играя в турнири. Изключително трудно ще ми е да спра.“

Изглежда обаче Федерер е намерил сили да спре, защото краят на спортната му кариера вече е близо. Турнирът "Лейвър къп" следващата седмица в Лондон ще е последният му и макар да планира да продължи да играе тенис, вече няма да е по-големите турнири.

Снимка: Getty Images

„От всички дарове, които тенисът ми даде през всички тези години, най-големият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници на корта и най-вече феновете, които дават живота на спорта“, каза тенисистът в съобщението си до медиите.

КЪДЕ СА МИРКА И РОДЖЪР ДНЕС

След 9 години връзка, Мирка и Роджър Федерер сключиха брак в родния град на тенисиста в Швейцария през 2009 г. Няколко месеца по-късно двамата посрещат първите си две деца – близначките Шарлийн и Майла.

Снимка: Getty Images

През 2013 г. отново им се родиха близнаци, този път момчета, които получиха имената Лео и Лени.

Снимка: Getty Images

Въпреки че самата тя се отказа от кариерата си, продължи да подкрепя тази на съпруга си. Известно време работи като мениджър на Роджър, а след това продължи да го подкрепя на мачовете му.

Снимка: Getty Images

„Тя ме подгряваше преди финалите и изгледа безброй много мачове, дори когато беше бременна в осмия месец“, спомена той съпругата си в изявлението, с което обяви оттеглянето си. „Тя търпеше глупостите ми по време на пътя с екипа ми в продължение на 20 години.“