В САЩ Денят на благодарността, който се празнува в последния четвъртък на ноември, е почти толкова важен, колкото Коледа – задължително се правят големи събирания и се набляга на семейството и близостта… знаете от филми и сериали. Но докато всеки американец е празнувал поне веднъж Деня на благодарността, има доста хора, които смятат, че този ден не трябва да е повод за национална гордост и се обявяват срещу него. Сред тях са и големи звезди като Анджелина Джоли и Шер. Но защо тези известни жени толкова яростно се обявяват срещу празника?

Какво се празнува на Деня на благодарността и какво се премълчава

Американци на парад за Деня на благодарността, облечени като първите заселници
Снимка: Getty Images

Това е един от най-големите празници в САЩ, но също така се празнува и в други държави в Северна и Южна Америка на различни дати. Празникът има религиозен характер, и води началото си от Европа като ден за благодарност на Бог за реколтата през отиващата си година.

В САЩ обаче фокусът на празненствата е колонизирането на американския континент от европейски заселници. Последният четвъртък от ноември е обявен за празник още от първия американски президент Джордж Вашингтон през 1789 г.

Снимка от Деня на благодарността на голямата актриса Джоан Крофорд
Снимка: Getty Images

Това, което настройва много хора срещу отбелязването на Деня на благодарността е, че с пристигането на европейците на континента започва кървав геноцид срещу местното население. По-добре въоръжените европейци прогонват местните обитатели от териториите им и заличават цели етнически групи, за да изградят свои градове и колонии.

Професор Робърт Дженсън от Университета на Тексас дори смята, че един от най-важните признаци за прогрес на американското общество ще е когато празненствата за Деня на благодарността бъдат отменени и денят бъде превърнат в ден за поклонение към жертвите.

Анджелина Джоли и Шер отказват да празнуват Деня на благодарността

Макар да има десетки знаменитости, вегани и вегетарианци, които се обявяват срещу яденето на пуйка в Деня на благодарността, повечето от тях уважават традициите на празника и възможността за сближаване на семействата.

Сред най-големите критици обаче са актрисата Анджелина Джоли и певицата Шер.

Снимка: Getty Images

Анджелина е известна с благотворителната си дейност и със стремежа си да даде равни възможности на хора от различни етнически групи. За нея този ден е расистки празник и трябва да бъде отменен. Известно е дори, че докато беше женена за актьора Брад Пит, актьорът е трябвало да празнува без нея.

Снимка: Getty Images

Преди години „Фокс Нюз“ цитира източник, близък до Анджелина, който е казал: „Анджелина мрази този празник и не иска да има нищо общо с едно такова пренаписване на историята. Не иска да празнува това, което белите заселници са причинили на местното население и доминацията на една култура над друга.“

Снимка: Getty Images

От своя страна певицата Шер има дори по-лична причина да е срещу празника. Известно е, че тя е 1/16 чероки – един от местните американски народи, доведени почти до унищожение от заселниците.

Според нея този ден трябва да е ден на срам, тъй като отбелязва “началото на едно голямо престъпление“.

„За мен и семейството ми това е ден, в който сме свободни за вечеря и за филм. Не празнуваме началото на едно голямо престъпление.“

Засега хора като Шер и Анджелина са малцинство в САЩ, но в американската държава има все повече хора, които се борят за справедливост спрямо потиснатите през историята на държавата групи. Един от най-големите дебати е дали Христофор Кокумб трябва да се почита като герой или да бъде обявен за престъпник, заради жестокостите, които е извършил срещи местното население.