Марта Гонсалес е прима балерина на Нюйоркския балет през 60-те. Години по-късно тя е с Алцхаймер и в инвалидна количка. Въпреки загубата на паметта си, тя реагира по изумителен начин, когато отново чува „Лебедово езеро“. Марта се вдъхновява от музиката и започва да движи ръцете си в синхрон с нея точно така, както е правила преди години. 

През 2019 г. Марта умира, но клипът с изумителния й танц в инвалидна количка вдъхновява много хора.

Видеото с нейния грациозен танц е част от експеримент с научна цел на Музикална асоциация за пробуждане в Испания. Екипът от психолози и музикални терапевти искат да покажат влиянието на музиката върху хора с Алцаймер и други деменции. Според тях музикалната памет и емоциите са сред последните способности, които хората трябва да загубят.

"Много се развълнувах. Това е оркестърът...  това са моите крака... Това е мечта!", споделя тя в клипа, докато слуша музиката. Запазила грациозността на ръцете си, артистичността и емоциите си, Марта от години е в инвалидна количка и не може да помръдва краката, с които преди е танцувала.

Учените наричат това явление "телесна памет".

Снимка: стопкадър/YouTube/Música para Despertar

Марта танцува на сцената през особено силната за нея година 1967 г. В клипа е показана нейна черно-бяла снимка от младите й години на сцената.

Снимка: стопкадър/YouTube/Música para Despertar

Балерината живее в резиденция Muro de Alcoy до смъртта си.