Упи Голдбърг, която е ръководител на актьорския бранш на Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ, заяви, че Уил Смит няма да бъде лишен от "Оскар"-а си след скандала с шамара, който удари на водещия Крис Рок, съобщава "Дейли Мейл".

53-годишният Смит се извини за нападението над 57-годишния Рок на церемонията по връчването на Оскарите в неделя вечер, като заяви, че поведението му е било "неприемливо и непростимо" и го е накарало да се "засрами".

В понеделник групата, която връчва Оскарите, осъди действията на Смит и заяви, че е започнала официално разглеждане на инцидента, но ръководителката на Академията Упи Голдбърг настоя, че последствията няма да бъдат толкова драматични, така че актьорът да бъде лишен от отличието.

Снимка: Getty Images

По време на гостуването си в американското токшоу The View, Голдбърг, която е действащ управител на актьорския клон на Академията, защити действията на Уил, като се аргументира така: "Понякога се държиш зле".

Уил Смит удари Крис Рок на живо по телевизията, след като комикът се пошегува с косата на съпругата му Джеда Пинкет Смит.

Упи Голдбърг коментира в токшоуто в понеделник: "Мисля, че вероятно са се натрупали много неща. Мисля, че той реагира прекалено остро... Мисля, че е имал един от онези моменти, в които си е казал: "По дяволите, просто спри". Разбирам, че не всички действат така, както бихме искали да действат под натиск. И той избухна… Понякога стигаш до момент, в който се държиш зле. Аз самата съм се държала зле понякога".

Ко-водещата на токшоуто Съни Хостин заяви, че е "изненадана, че Уил не е бил изгонен", и се запита дали има вероятност Оскарът на Голдбърг да бъде отнет. Упи отговори: "Няма да му отнемем този "Оскар".

Снимка: Getty Images

Въпреки коментарите на Голдбърг се появиха призиви Академията да отнеме на Уил "Оскар"-а за най-добър актьор. Известно е, че в своя етичен кодекс Академията се отнася много лошо към всякакъв вид насилие.

След края на церемонията по награждаването тя написа в Туитър: "Академията не одобрява насилието под каквато и да е форма. Тази вечер имаме удоволствието да отпразнуваме постиженията на нашите 94-и носители на наградите "Оскар", които заслужават този момент на признание от своите колеги и любителите на киното по целия свят".

Академията възстанови своя кодекс на поведение през 2017 г. по време на движението Me Too.

Уил Смит се извини в публикация в Инстаграм профила си, заявявайки, че е "засрамен" от действията си, които шокираха участниците в церемонията, продуцентите и зрителите.

Снимка: Getty Images

"Насилието във всичките му форми е отровно и разрушително. Поведението ми на снощните награди "Оскар" беше неприемливо и непростимо. Шегите за моя сметка са част от работата, но шегата за здравословното състояние на Джеда беше твърде много за мен и реагирах емоционално. Бих искал публично да ти се извиня, Крис. Излязох извън кожата си и сгреших. Срамувам се и действията ми не бяха показателни за човека, който искам да бъда. Няма място за насилие в един свят на любов и доброта", написа той.

След това Смит се извини на организаторите и продуцентите на шоуто, пише още БГНЕС.

Крис Рок не е отговорил на извинението на Уил, нито е коментирал инцидента от неделя вечер.

Твърди се също така, че Крис Рок не е знаел, че Джеда страда от алопеция, след като се е пошегувал, че плешивата ѝ глава прилича на "Джи Ай Джейн".

Уил Смит поднесе извиненията си и на семейството на Винъс и Серина Уилямс.