Ужасът на войната засегна всеки един спорт в атакуваната от Русия Украйна. Не подмина и художествената гимнастика. След малко повече от седмица в България ще се проведе Световната купа, но в София няма да дойде украинската съдийка Юлия Атрушкевич.

Вместо това тя ще се включи в отбраната на родината си. Атрушкевич качи своя снимка в пълно бойно снаряжение - военна каска, бронежилетка и калашник.

Новината шокира президента на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, която призова за мир и за спиране на "ужасната война" в Украйна.

"Много е страшно и наистина се надявам тези загубили разсъдъка си мъже да седнат и по най-разумния начин да прекратят това ужасно нещо, което на нас ни се струва абсолютно невъзможно във века и в съвременния живот, който живеем. Говорих лично с Ирина Дерюгина - президент на федерацията и старши треньор на Украйна. Тя ми каза "Благодаря ти много, но моето място е тук до нашите мъже". Има много украински гимнастички по нашето Черноморие. Тук пристигна и хореограф, балетен педагог, който започна работа с националния отбор", каза Раева.

Раева покани всички на Световната купа в София, която ще бъде светло събитие в тъмните времена. За първи път съчетанията си пред родна публика ще покажат българските гимнастички от новия ансамбъл по художествена гимнастика. Световната купа ще се проведе от 8 до 10 април в "Арена Армеец" и ще бъде излъчвана пряко по RING, VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg.

В нея няма да могат да участват гимнастички от Русия и Беларус, но пък ще има представителки на Украйна.

"Ние получихме писмо от нашата Световна централа, че тези две държави са изключени от всички състезания, организирани от нея. Световната купа е такова състезание. Не ние решаваме дали могат да участват или не. Ще има украинско присъствие, което досега имаше само в италианското първенство, на една блестяща състезателка Виктория Оноприенко, която участва и на олимпийските игри", каза Раева.

Вижте какво още каза Илиана Раева във видеото в сайта на bTV Новините.