Идеята на Андреа Маклейн е жените в менопауза да сигнализират със  значки "М"  и да ги носят в обществения транспорт подобно на тези за бременни жени. Водещата на ITV Loose Women  е 48-годишна и навлиза в ранна менопауза преди да навърши 40. Според нея пътниците могат да бъдат по-съпричастни към страданието на жените през този период.

През 2016  година Андреа Маклейн е отстранила матката си, след като е диагностицирана с ендометриоза. 10 години след началото на климактериума шотландската водеща все още се бори с неговите симптоми - горещи вълни, нощни изпотявания, безпокойство, намалено либидо и неспокоен сън. 

Основният довод на 48-годишната Маклейн за въвеждане на специални значки за дамите в менопауза, е, че в този период хормоните се променят и това оказва влияние върху начина на живот на всяка жена. Значките със символа „М“ са подобни на тези у нас, върху които пише „Бебе на борда!“ Концепцията е, че докато една бременна жена може да иска място в градския транспорт,  то жените с горещи вълни, могат да поискат да се отвори близкият прозорец.

Според нея носенето на „М“ значките няма да е унизително, защото примерът със значките за бременни е положителен. Днес едва ли някой прочита „Бебе на борда!“ върху якето на бременна и си казва „О, Боже, това е ужасно, тя има бебе там...“

Като допълнение към темата - скорошно проучване на BBC установява, че 70% от жените не казват на своите шефове, че изпитват симптоми на менопаузата.

Снимка: istockphoto.com