В края на 2020 г. актрисата Елън Пейдж съобщи, че се идентифицира като мъж и вече ще се нарича Елиът. Малко след това Елиът започна процедурата по смяна на пола. Тази седмица транссексуалният актьор, който беше номиниран за „Оскар“ преди 13 години, даде интервю за Опра Уинфри, в което разказа за новия си живот.

Актьорът сподели, че най-голямо удоволствие му носи да излезе от банята и да види в огледалото, че изглежда като мъж, както се и чувства.

„Да излезеш от банята с кърпа около кръста си и когато се видиш в огледалото да кажеш „Ето ме там“, без да се паникьосаш“, каза той. „Това да мога да докосна гърдите си и да се чувствам добре в собственото си тяло за пръв път ме кара да плача от радост.“

През последните години много се заговори за транссексуалните хора, които досега оставаха в сянка, а темата се приемаше за табу. Счита се, че един на всеки 30 000 мъже и една на всеки 100 000 жени има джендър дисфория и не може да приеме половите белези на и ролята на тялото, в което е роден или родена.

Елиът не е единствената транссексуална звезда сред холивудските знаменитости. Между 2012 г. и 2016 г. режисьорите, известни като братята Уашовски, разкриха, че са променили пола си и вече са сестри с имената Лана и Лили.

Хвърлянето на по-голяма светлина върху въпросите на половата идентичност и транссексуалните хора предизвикаха силна ответна реакция сред по-консервативните членове на обществото. Именно това е една от причините Елиът да се престраши да говори открито за решението си и за чувствата си.

„Атаките от страна на антитранс активистите и анти ЛГБТ активистите са унищожителни“, каза Елиът. „Законите, които се прокарват, ще струват живота на деца. Просто е. Така че това интервю ми се стори добра възможност да разкажа от сърце за преживяванията си и за помощта, която съм получил – терапия и операции, които са ми позволили да съм жив и да живея собствения си живот.“

Като дете Елиът, тогава все още Елън, се е считал за момче и му е било трудно да влезе в ролята, която обществото му е отредило – да бъде жена.

„Откакто бях съвсем малък знаех, че съм момче“, разказа той. „Пишех фалшиви любовни писма и ги подписвах като „Джейсън“. Във всеки аспект от живота си бях и съм това. Не можех да разбера защо ми казват, че не съм и че няма да стана, когато порасна. Сега най-после отново съм себе си и е прекрасно, но има и малко тъга.“

Преди трансформацията си, Елиът имаше женска роля в сериала „Академия Чадър“. Предстои да излезе третият сезон на сериала и създателите му вече обявиха, че Елиът ще продължи да играе ролята си. Не е ясно как точно ще стане това, но едва ли ще е голям проблем за сценаристите на поредица със свръхестествени елементи.