За Крис Соколовски и семейството му пътешествията винаги са били смисъл на живота. Той и съпругата му спестяват цяла година, за да могат да си позволят пътуване до поне една далечна дестинация годишно. През лятото на 2021 г. обаче Крис научава, че е неизлечимо болен… и това го кара да иска да пътува дори повече.

След като усеща странна болка в корема, Крис отива на лекар и научава, че има рак в четвърти стадий. Болестта се е разпространила по цялото му тяло и лекарите му казват, че му остават межди 2 и 5 години живот и то само ако се подложи на много агресивно лечение.

Тъй като има 10-годишен син, Крис се съгласява на терапията, за която докторите го предупреждават, че ще му създаде значителен дискомфорт. Със съпругата му отменят планираната екскурзия до Исландия, тъй като Крис трябва да ходи на химиотерапия на всеки две седмици.

За изненада на лекарите, ракът започва да се свива и Крис може да спре химиотераприята и дори да пътува. Което той и семейството му веднага правят.

От този момент нататък, Крис решава, че ще посвети цялото време, което му остава, на пътешествия.

„Пътуването стана по-важно за мен дори от здравето ми“, казва 48-годишният мъж за CNN. „Това беше обещание, което си дадохме със съпругата ми, когато се оженихме и препотвърдихме, когато синът ни се роди – че ще излизаме от страната поне веднъж годишно.“

И така, семейството продължават пътешествията си до различни екзотични места по света. Въпреки заболяването си, Крис посещава Френска Полинезия и заедно със сина си плува сред акулите около остров Бора Бора.

През ноември 2021 г. Крис Соколовски се разболява от COVID, но изкарва вируса със съвсем леки симптоми.

Пътешествията са свързани с пренасяне на голямо количество лекарства, както и медицинска бележка, която му гарантира, че ще може да се върне в Щатите, дори дестинацията на която е, да бъде под локдаун заради пандемията.

„Не знам колко време ми остава на Земята, но искам да оставя след себе си приятни спомени за пътешествия“, каза още той. „Надявам се синът ми да направи този свят малко по-добро място.“