Първата ни среща за този месец в "Малки разговори" е с кинорежисьора и влогър Крис Захариев, който ще ни разкаже за своите любими кътчета в България, как попада в малко познатите села и къде още иска да отиде.

До скоро влогърът беше част от "България търси талант". Още от малък мечтае да покори сцената на шоуто чрез танцовите си умения. Мечтата му се сбъдва под друга форма - той е избран за водещ на дигиталното шоу "Още от България търси талант". Успява и да излез дегизиран на сцената и да си спечели "Златен бутон".

Снимка: Евгений Милов

"Цялото преживяване беше изпълнено с много забавления. Колегите ме научиха каквото и да се случва на първо място да се забавлявам", споделя Захариев. 

Крис обича да пътува до малко познати, а понякога и почти безлюдни места из нашата страна. Често неговите пътешествия са спонтанни - тръгва без план и само с телефон, с който да може да запечатва моментите и да разказва историите на хората, които среща по пътя си. 

Снимка: Евгений Милов

"Според мен нещо много интересно в това да имаш някаква посока, но така дискомфортно да се изкараш в зона, в която си извън комфорта. От моя личен опит най-страхотните ми пътувания са били такива, при които не всичко е било ясно и планирано", казва Крис.

Последното му пътуване го отвежда в района на Белоградчик из селата Браужда, Долен и Горен Чифлик. Там го запленяват историята с прекарания ток чак 60-те години на миналия век и колко голямо събитие е било жителите и един специален залез над Белоградчишките скали.

Снимка: Евгений Милов

Трудно му е да посочи любимо място в България, но споделя, че винаги, когато някой го пита къде да отиде, препоръчва Родопите. 

"Въпреки всичките пътувания, които съм имал там, има толкова още много места там, на които искам да отида, да посетя. Някак си е много необятно и много вълшебно място. Има нещо много интересно в тази планина, това ми е любимият регион на България", споделя той.

Снимка: Евгений Милов

Според младия кинорежисьор хората все по-често избират по-малките отдалечени места за бягство от градския шум и начин на живот. 

"Виждам, че все повече някакви малки места отварят в някакви малки села - примерно къщи, които се реставрират - и това е чудесно, защото според мен не е нужно да има така няколко централни точки, на които българите да ходят. Наистина има толкова големи красоти, които все още не са известни сред туристите и наистина можеш да си починеш там, далеч от шума", заявява Захариев.

Снимка: Евгений Милов

Въпреки че постоянно говори за селата, Крис не може да си представи все още да живее там. Обича градския шум и динамика, но пък винаги прибягва до почивка на село, когато има нужда. 

Влогърът предпочита морето пред планината. Преди време къмпинг "Градина" е дестинацията, на която се е отбивал всяко лято. Но последните години едно село на север се превръща в новото му любимо място на нашето Черноморие.

Снимка: Евгений Милов

"Преди години бях на едно село близо до Шабла - Топола или Тополи. И там бях наистина изумен как имаше селски къщи все едно си погледнал към някое село в Стара планина с баби работещи на двора. И само както гледаш къщата с двора, обръщаш се и изведнъж то е море и плаж. Някак си се беше запазило", спомня си той.

Плановете за лятото на Крис включват предимно пътувания в чужбина, но разбира се е отделил време и за пътувания, дали планирани или по-скоро в негов стил - спонтанни, из кътчетата на България в компанията на приятели.

Снимка: Евгений Милов

Крис Захариев не пропусна да отговори и на блиц въпросите ни.

По-често пътуваш сам или с кола?

Ами и двете. Мисля, че напоследък повече сам. Просто защото всичките ми приятели, които биха ми се вързали на акъла, са на работа.

Кое предпочиташ - влак или кола?

Зависи докъде. Еднакво ги харесвам, родната железница става все по-приятна за пътуване.

Морето или планината предпочиташ?

Море. Ходил съм на планина, но някак си шума на гората не ме успокоява. Не знам защо, може би има нещо грешно тук. Обаче предпочитам шума на вълните.

Изгреви или залези харесваш повече?

Залези. Залезите са по-сатурирани, по-цветни и оранжеви.