"Вярвам, че всички хубави неща трябва да ги казваме на човека, докато е жив. Когато вече не е, не съм съвсем сигурна дали ги чува, дали са му нужни въобще... И цял ден ми е едно неспокойно и безкрайно тъжно - достатъчно пъти ли казах на Гергина Тончева благодаря. Благодаря за толкова много неща! Знам, че не е било достатъчно. Знам."

Това са думите на Теодора Духовникова, която е завършила Националната гимназия за древни и класически езици и култури, чиято директорка почина скоро. Гергина Тончева е първият директор на НГДЕК в София. Легендарната бъдеща директорка на гимназията пристига в София през 1960 г. и става преподавател в 91-ва гимназия с преподаване на немски език. След като е поканена за директор на НГДЕК, ръководи училището в продължение на 33 години.

Актрисата продължи поста си със силни думи и за починалата поетеса Миряна Башева.

"Днес друга любима, велика жена е напуснала тоя свят- Миряна Башева... В Поетите казвам нейни стихове... толкова й ги обичам, всичките! Трябва да намираме време да благодарим навреме. На учителите ни, на поетите ни, на хората, които работят със сърцата ни, за да ги добутат някак до по-красивите им, възможни измерения..."

Поредното издание на рецитала "Поетите LIVE"се състоя във Варна с участието на актрисата, Бойко Кръстанов, Владо Пенев, и др. и бяха рецитирани едни от най-хубавите стихове от българската поезия.