Това нетипично приятелство започва, докато Фиона Пресли работи в градината си. Жената намира ранена пчела, взема я внимателно и вижда, че на насекомото му липсват крилца.

Знаете ли какво да правите, ако намерите ранена пчела? И ние не знаехме. Фиона също. Първото, което прави, е да й даде подсладена вода. След това я поставя в чашката на цвете от градината, за да опита пчелата да си набави необходимия нектар от него. 

Снимка: facebook.com/fiona.presl

Интересното е, че насекомото не изпълзява от градинското растение, на което е поставено. Така то дава шанса на новата му приятелка да продължи да се грижи за него. Жената разговаря с експерти и решава да задържи насекомото, защото то няма да оцелее без нейната помощ. Така тя се сдобива с един чудесен малък хвъркат домашен любимец, без крила.

Снимка: facebook.com/fiona.presl

Фиона прави дом на ранената пчела от къщичка за птичка, която приобщава за гнездене.

Снимка: facebook.com/fiona.presl

 

Чете за пчелите и нектарите, отглежда подходящи растения и приобщава новия приятел в дома си. Изненадващото е, че пчелата се привързва към жената и започва да пълзи спокойно по ръката й, дори да се сгушва и да спи върху нея. Определено привързването е взаимно – насекомото дори се настанява върху носа й без проблем.

Снимка: facebook.com/fiona.presl

„Мисля, че аз гледам на пчелите по един различен начин, по който другите хора не могат“, споделя Фиона. За жалост насекомото е възрастно и тяхното съжителство скоро приключва. Дамата е щастлива, че е имала възможността да предложи комфортен живот и да научи много за пчелите и за себе си покрай това странно приятелство.

Снимка: facebook.com/fiona.presl

Пчелите са изключително важна част от екологичната система. Чрез защитата на тези насекоми, които имат огромен принос за опрашването на растенията, се предпазва и световното биологично разнообразие. Опрашването има водеща роля в разпространението на 87% от световните цъфтящи растителни видове, които осигуряват около 77% от световните хранителни продукти. Оцеляването на хората в голяма степен зависи от нашите медоносни приятели. От британския проект The World Bee Project може да се научат много неща, свързани с тях. Екипът реализира проекти както на острова, така и в Индия и Латвия.