Норвегия е морска държава в Северна Европа, която е известна с фиордите си, скъпия алкохол и високия жизнен стандарт. До днес, защото страната скоро ще може да се похвали и с първия подводен ресторант на Стария континент.

Ако не си падате по нощувки в полярни хотели от лед сред белите мечки, може би ще ви хареса повече идеята да хапнете нещо под студените води в ресторант "Under" по проект на местното архитектурно студио "Snøhetta".

Архитектите представиха първи поглед към бъдещото заведение в Båly (да не се бърка с тропическия рай Бали) в южната част на Норвегия, разположено на около пет часа път с кола от столицата Осло. 

Ресторантът предлага 100 места за ексцентрично настроените почитатели на храната, като ще приютява и морски биологичен изследователски център.

Най-забележителен безспорно е 11-метровият панорамен прозорец, който ще придаде на всяка вечеря по-неповторимо усещане и от най-скъпата бутилка шампанско "Дом Периньон", въпреки че ресторантът разполага и с открит бар, ако искате да успокоите малко нервите си, преди да се "гмурнете" под водата.

Интериорът на заведението е решен стилно и логично в сини и зелени тонове, подчертаващи красотата на подводния свят. И все пак изглежда малко зловещо, нали? Така е, но ако родните заведения повече не ви устройват, значи е време да планирате пътуване до Норвегия.