Снимката победител в тазгодишното издание на фотоконкурса за дива природа, организиран от Националния исторически музей на Великобритания, буквално ще ви остави без думи пред гледката.

Брент Стиртън получи Голямата награда за Фотограф на годината с историята за носорог, чийто рог е нелегално отрязан от бракониери в Африка. Популацията на черен носорог е намаляла с 90% от 1960 г. насам, но това не отказва злонамерените хора да ги преследват за парите, които изкарват от търговията, въпреки че е забранена от 40 години насам.

Зловеща, шокираща, ужасяваща са само част от епитетите за снимката, способни да изразят болката, която хората причиняват на видовете в дивата природа в търсене на печалба. И докато законът на джунглата гласи, че по-силният изяжда по-слабия, за да се нахрани, нищо не може да оправдае чудовищното отношение на човечеството към животните, което извършват за пари - цената на рог продължава да бъде по-висока дори от тази на златото и кокаина.

И ако снимката е трудна за гледане, историята й е задължителна за споделяне, за да се спре безумието, което човешката дейност продължава да причинява върху живота на планетата Земя.

Наградата за най-добър млад фотограф на годината получи холандецът Даниел Нелсон за интимна снимка на горила, която безгрижно си играе в тропическата гора - начин, по който бихме искали да виждаме всички тези великолепни същества, нали така?

Вижте всички победители в отделните категории на конкурса в сайта на Wildlife Photographer of the Year.