През 2019 г. Тобиас Баумгаертнер успява да заснеме романтичен кадър на два пингвина, загубили партньорите си, които прегърнати гледат нощните светлини на Мелбърн, Австралия. 

Фотографът споделя снимката в Инстаграм профила си в началото на COVID-19 пандемията през март 2020 г., за да повдигне духа и настроението на хората в трудните и несигурни времена, като кадърът бързо става вайръл, събирайки хиляди харесвания, коментари и споделяния. 

Така че е напълно естествено снимката на Баумгаертнер, която беше сред финалистите за наградата на общността на Ocean Photography Awards през 2020 г., да спечели отличието при публичния вот.

Снимка: oceanphotographyawards.com

По-светлият пингвин е възрастна женска, чийто партньор е починал през миналата година, а по-тъмният пингвин е по-млад мъжки, загубил половинката си преди две години. Биолозите са ги последвали и наблюдавали, докато се срещат всяка вечер, за да се утешат с прегръдка и да се любуват с часове на нощните светлини на Мелбърн, които съзерцават заедно.

"Тази снимка се превърна в символ на сплотеност и любов. Времената все още не са лесни за много от нас. Истински късметлии са тези, които по време на такива времена, могат да бъдат с човека и хората, които най-много обичат", казва германският фотограф.

Той прекарва три нощи в колонията на пингвините в Сейнт Килда с надеждата да заснеме уникалния кадър. Въпреки че условията са трудни и той не може да използва никакво осветление, търпението му най-накрая се отплаща, когато успява да заснеме романтичния кадър на двата пингвина, които се утешават един друг. 

"Обърнаха се към мен и ми казаха, че бялата е възрастна женска, която е загубила партньора си, както и по-младият мъжки отляво", казва Баумгаертнер. "Оттогава те се срещат редовно, като се утешават и стоят заедно часове наред, наблюдавайки танцуващите светлини на отсрещния град."

"Начинът, по който тези две птици се грижат един за друг, се открояваше от останалите в цялата колония", споделя той. "Докато всички останали пингвини спяха или тичаха наоколо, тези двамата сякаш просто стояха там и се наслаждаваха на всяка секунда, която имаха заедно, прегръщайки се един за друг с крилете си, говорейки си пингвински неща."

Заради разликата във възрастта специалистите не изключват възможността по-младият пингвин да е от потомство на по-възрастната, но въпреки това, тази снимка е трогващ портрет на две любящи същества.

Можете да следите последните фотографски проекти на Баумгаертнер в Инстаграм, както и да научите повече за наградите в сайта на Ocean Photography Awards.