Съвсем за кратко да стъпите по тези земи и вече ще сте влюбени! Италианците ги наричат "sconosciuto". Това са малко известните места по крайбрежието на Амалфи, които чакат да бъдат открити, за да направят душата ви щастлива.

Dolce Vita! Къде, ако не в Италия!?

  • Джулиана Гани от рая: Ти си тук и не ми трябва друго (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Рап певецът Боро Първи се ожени, Криско пя на сватбата (СНИМКИ)
  • Теодора Духовникова казва "чао" на август: Цвърчи ти кожата като цаца
  • Четирима български актьори, родени на една дата
  • За финал на лятото: Нина от "Фермата" с годишнина от сватбата и кратко море в Гърция
  • Романтичната история на Елиф и Баръш – от лимоните на Амалфи до яз. Кърджали (ГАЛЕРИЯ)
  • Приключенията на Маги от "Вълшебният керван": Пътуваме 15 г. само на автостоп - по земя и по вода (ВИДЕО)
  • Алекс Таралежков от MasterChef впечатли с “Шиш“ вeчеря на фестивала Lost Gipsy Land
  • Двойка ли са Ирина Шейк и Брадли Купър? Тези кадри ще ви накарат да се замислите (СНИМКИ)
  • Очарователно: Лятно кино за децата, къде – „пред сладоледа“

Амалфийското крайбрежие се простира от Соренто на север до Салерно на юг. Включва и островите, които се намират в прегръдката на Неаполитанския залив. 

АНАКАПРИ 

Ако лятното туристическо кресчендо ви отведе в италианското селце Анакапри, доверете се на съдбата си. Това е вълшебно място! Пътят към една от най-известните вили там - "Сан Микеле", води до странична уличка, по която крякат кокошки и лаят кучета. Прането пък се люлее като буен жив плет. Пълният с блясък град Капри, с тесните си улички и клиенти с дизайнерски чанти, изглежда далеч от света на това място. Всеки малък страничен път всъщност води до големи съкровища.

АТРАНИ

Лимони в яркожълто, бугенвилии в цвят фуксия, наситени вкусове, кожа, напоена със сол, ако се потопите във водите на малкия град Атрани.

Снимка: Getty/Istock

ТУНЕЛИ И ПОДЗЕМИЯ В НЕАПОЛ

Всяко пътуване до Амалфийското крайбрежие започва от портата на Неапол. Той е вълнуващ, непредсказуем, енергичен, динамичен, секси, но и суров. 2000-годишните пещи в близкия Помпей и истинските "вкаменени хлябове" в Национален археологически музей на Неапол ще ви превърнат в истински археолог.

За да опознаете истинския Неапол обаче, трябва да идете под земята. Градът е разположен върху туф - мек камък, който с еобразува след изригването на вулкан, на основата на пепел. Структурата му е пореста и прилича на швейцарско сирене. Този камък и подземията на неапол са дом на старинни акведукти и римски театри. По-малко известен и посещаван е тунелът Бурбон, който предлага разходка покрай древни цистерни и бомбоубежища. 

Ако обичате ресторанти със звезди Мишлен - тук са в изобилие. Но ако харесвате sconosciuto (непознатото), местните ястия и невероятните пешеходни преходи - са вашето нещо. 

В КАПРИ КАТО МЕСТНИТЕ

Ако искате да се насладите на град Капри - но без суетата, трябва да поживеете като местните. Вариант е да отседнете в шикозния оазис La Minerva с басейн и изумрудени тревни площи, семейна собственост от 100 години.

В хотел Caesar Augustus през деня слънцето се отразява върху сапфирено-синия океан, а привечер се спуска виолетова шифонена завеса. В далечината могат да се видят и светулки.

Снимка: Getty/Istock

ЖАСМИНИТЕ НА ПОЗИТАНО

Много хора го наричат "любов от пръв поглед". Хубаво е да се пътува с ферибот до там, за да може да се види панорамно, от водата. Драматични скали се извисяват над Тиренско море, а къщите се спускат конусовидно. 

Зеленчукови градини, стени, покрити с жасмин, рози, грейпфрути и лимони Майер. Бихте могли да обядвате в оживения Chez Black на плажа. А най-добрата пица е в заведенията, сгушени над плаж Форнило.

Снимка: Getty/Istock

IL PIRATA 

За да стигнете до там, трябва да минете по не толкова лесно достъпна пътека, заобикаляща църквата "Санта Мария а Кастро" от 12-и век през поле от диви цветя. Слиза се по около 1000 стъпала, които водят директно до Джорджо, собственика на Il Pirata. Обикновено той посреща гостите си със студена вода и свежа бурата (меко сирене). 

Il Pirata не е тайно място, а по-скоро задължителна спирка. Тук характерното ястие е tonino e patate - риба тон и картофи. Но малко хора знаят, че имат само една хотелска стая над ресторанта, където късметлиите могат да се изкачат на най-слънчевия плаж на Амалфийското крайбрежие и да са на една ръка разстояние от храната си.

"РАЗХОДКАТА НА БОГОВЕТЕ"

"Разходката на боговете" е седемкилометров маршрут между селата Бомерано и Ночеле. Пътят се вие на 500 метра над Средиземно море. 

Снимка: Getty/Istock

ОТРИЙТЕ МАГИЯТА НА ВОДАТА

Същността на Амалфийското крайбрежие ще откриете на брега - водата и лекият бриз. Но също и рибарите, които са там от хилядолетия. Някои от по-предприемчивите организират разходки с лодките си. Ако имате достатъчно късмет, може да уловите местен лаврак или златист костур, а след това да си ги приготвите на борда за обяд.

Когато сте в Италия - овторете всичките си сетива. Защото - както казва една местна поговорка - Chi dorme non piglia pesce. Което означава - Който спи, няма да хване риба.