"Pussy Riot" направи първата си визита в Аржентина през уикенда, където руската пънк група заяви подкрепата си за легализация на абортите в преобладаващо католическата страна.

Феминистка група "Pussy Riot", която получава голямо медийно внимание заради радикалния си политически активизъм, вече е била в Мексико, Перу и Уругвай и планира да участва в Чили и Бразилия, като част от първото си латиноамериканско турне.

29-годишната Надя Толоконникова е една от основателките на групата, участвала в импровизирания концерт в катедралата "Христос Спасител" в Москва през 2012 г., за да протестира срещу избирането на президента Владимир Путин, заради което прекара почти две години в затвора с други членове на бандата. 

"Аз съм тук, за да се вдъхновя от вашето движение, защото е по-голямо от всичко, което съм виждала през живота си и нямам съмнения, че ще спечелите", казва Надежда Толоконникова.

Снимка: Getty Images

"Руското правителство е доста сексистко, така че ако атакуват жените, те го правят сериозно. Тикват ги в затвора и ги убиват, както направиха с журналистката Анна Политковская", допълва една от основателките на "Pussy Riot".

Тогава момичетата от "Pussy Riot" изтърпяха наказание за вандализъм, мотивиран от религиозна неприязън, като бяха освободени през 2014 г. след амнистия. Надежда Толоконникова оприличи този ход като част от плана на Владимир Путин за подобряване на имиджа на Русия пред света преди началото на Олимпийските игри в Сочи.

Четирима от членовете на анти-Кремъл групата дори нахлуха на терена по време на финала на последното световно първенство между Франция и Хърватия в Русия, облечени като полицаи, за да привлекат световното внимание върху свободата на изразяване и осъдят политиката на ФИФА. Четиримата бяха задържани за 15 дни и им бе забранено да посещават  спортни събития в продължение на три години.