В малкото градче Лавенхам има една сграда, която може да се нарече истинска филмова звезда. Къщата „De Vere“ се появява в последната част на поредицата „Хари Потър“ като постройката, в която е роден самият Хари и в която Лорд Волдемор убива семейството му и опитва да убие самия него.

Снимка: profimedia.bg

Бихте помислили, че като част от един от най-успешните филми на всички времена, къщата лесно ще намери купувачи, но за изненада на всички това не се случва. Настоящите собственици, които от доста време искат да я продадат, се шегуват, че над сградата тегне проклятие, което им пречи да намерят желаещи да я купят, макар че неотдавна цената беше намалена с 50 000 паунда.

Един от проблемите, заради които къщата не е особено желана, са тълпите фенове на поредицата за магьосническия свят по романите на Джоан Роулинг, които се снимат пред сградата. Във Великобритания има организирани туристически обиколки на всички места, на които филмите са снимани, затова къщата е задължителна спирка за стотици Хари Потър фенове всеки ден. Някои от тях дори си позволяват да звънят на звънеца, за да се запознаят със собствениците или молят да влязат в къщата.

Снимка: profimedia.bg

Още по-лошо за настоящите собственици е, че „ролята“ на къщата във филма, която им докарва толкова много главоболия, не им е донесла нищо друго. Създателите на продукцията не са били длъжни да искат разрешение за да снимат постройката от 15-и век и не са уведомили живеещите в нея. Те са разбрали, че домът им е влязъл в света на „Хари Потър“ едва когато са отишли да гледат филма и са познали дома си на екрана.