Принц Хари заяви, че е направил публично достояние разрива си с британското кралско семейство и е предприел медийна офанзива, за да се опита да помогне на монархията и да промени медиите, предаде Ройтерс.

В първото от поредица телевизионни интервюта, излъчено вчера преди представянето на мемоарите му, Хари обвини членовете на семейството си, че са си легнали с дявола – таблоидната преса, за да очернят него и съпругата му Меган и да подобрят собствената си репутация.

Снимка: Getty Images

Той заяви за британската телевизия Ай Ти Ви, че е напуснал Великобритания със семейството си и е отишъл в Калифорния през 2020 г., "страхувайки се за живота ни", и заяви, че вече не може да познае баща си и по-големия си брат принц Уилям, който е престолонаследник, пише БТА.

"След много, много години лъжи, които бяха изречени за мен и семейството ми, идва момент, в който, връщайки се към отношенията между някои членове на семейството и таблоидната преса, тези някои членове решиха да си легнат с дявола... за да реабилитират имиджа си", каза той.

"В момента, в който това реабилитиране е в ущърб на мен, на другите членове на моето семейство, тогава тегля чертата", добави той.

Снимка: Getty Images

В интервюто за Ай Ти Ви Хари повтори и доразви обвиненията, които двамата с Меган отправиха, откакто се отказаха от кралските си задължения – че кралските особи и техните помощници не само не са ги защитили от враждебната и понякога расистка преса, но и активно са пускали истории за тях чрез анонимни източници.

Автобиографията "Spare" ("Резервен") излиза на пазара на 10 януари, но британският в. "Гардиън" публикува откъси от нея предварително, а Ройтерс и други медии успяха да купят изданието й на испански език още в четвъртък.

Мемоарите на принц Хари разкриват вътрешната му борба да приеме смъртта на майка си принцеса Даяна, преживяванията по време на военната му служба, когато убива 25-има талибани в Афганистан и конфликтите му с медиите. Най-поразителните разкрития в книгата засягат отношенията в кралското семейство – неща, надвиснали като сянка над кралската фамилия, откакто Хари и съпругата му Меган се оттеглиха от ангажиментите си като високопоставени членове на кралското семейство през 2020 г. и се преселиха в Калифорния, САЩ, в търсене на нов живот.

Повече по темата вижте тук: