Декември е най-вълшебното време от годината. Първият сняг, коледните лампички, украсата по улиците, празничните дни са само малка част от магията на този месец.

Ако решите да пътувате по това време на годината, няма да сгрешите. Не само ще посетите ново място и ще се запознаете с културата му, но ще имате и възможността да се насладите на подготовката за празниците. Ако случайно ви липсва коледно настроение през декември, сигурната рецепта е просто да резервирате билети за някоя близка европейска дестинация. Гарантираме ви, че пищната украса по улиците и коледните базари в Европа ще ви донесат празнично вдъхновение и радост.

Снимка: Стефани Филева

Нашият избор тази година беше Париж. Френската столица е град, който може да посетите по всяко време - и в жега, и в дъжд, винаги пленява. Но да посетиш Париж преди Коледа - това е истинска магия. Европейската столица прочута с модата, културата и изкуството добавя още малко блясък и светлини през декември. 

Нашата разходка няма как да не започне от "Шанз-Елизе". Тази година емблематичният булевард грейна в червено. Дърветата по улицата са украсени със светлини за разлика от модните бутици. Останахме леко разочаровани, че повечето магазини са заложили на семпла украса. 

Площадът "Вандом", където се намира престижният хотел "Риц", редом до луксозни магазини, успя да ни плени с украсените елхи и улични фенери. Макар и мрачно, времето беше чудесен фон, на който да изпъкнат коледните светлини. Ако тръгнете по улицата “Rue de la Paix”, може да стигнете до величествената опера “Гарние” и да се насладите на висящите коледни венци. 

Молът Лафайет
Снимка: Стефани Филева

До операта се намира и прочутия търговски център “Галерия Лафайет”. Задължително го посетете дори и да не сте планирали шопинг. Молът е на шест етажа, а от четвъртия се спуска богато украсена елха с изрисувани играчки, бляскави гирлянди и коледна звезда на върха.

Ако искате да се насладите на греяно вино, сладки изкушения и празнична атмосфера, коледният базар в кралската градина на бившия дворец Тюлейри е вашето място. Освен наслада за сетивата, там ще намерите и увеселителен парк за малки и големи. 

Коледният базар в Тюйлери
Снимка: iStock

Прочутият квартал на артистите “Монмартър” също е част от нашия списък в преследване на Коледния дух из Париж. Сгушен на хълм, издигащ се над френската столица, няма как да не ви стане уютно, докато се разхождате по виещите се калдъръмени улички. Кокетната украса на магазините и заведенията предвестява идващите празници, без да засенчва чара на това романтично място. 

"Монмартър"
Снимка: Стефани Филева

Париж е вълшебен град, но по Коледа се превръща в истинска приказка.