Един от централните булеварди в Париж, както и една от най-известните улици на планетата - "Шанз-Елизе", често наричан и най-красивото авеню в света, без съмнение е една от основните туристически атракции във френската столица. 

Снимка: PCA-STREAM

Сега кметът на града Ан Идалго има план за обновяване на "Шанз-Елизе" на стойност от около 250 млн. евро, за да може да помогне за възстановяването на неговата красота и репутация.

Студиото за архитектура и градоустройство PCA-STREAM е създало проект за "необикновена градина", който включва едва половината от пространството за автомобили, като идеята е за много повече зелени площи и пешеходни пространства.

Снимка: PCA-STREAM

Става въпрос за промяна в цялостната визия на района, което ще доведе до намаляване на дискомфорта от шума, топлината и трафика. А също  подобряване на комфорта с повишаване качеството на въздуха, зелените площи и пешеходните пространства, казват от PCA-STREAM за решението си да ограничат автомобилния трафик.

Снимка: PCA-STREAM

До тези дизайнерски решения, свързани с приоритизирането на зелените и пешеходни пространства, се стигна благодарение на конкретизация на проект, лансиран от "Комитета на "Шанз-Елизе" през 2018 г., така че булевардът да бъде модернизиран, да се премахне стреса и парижани да бъдат насърчени да се върнат обратно.Въпреки комитета и широкото желание за модернизиране на "Шанз-Елизе", такъв голям проект с дължина от близо 2 км не може да бъде завършен до Летните олимпийски игри през 2024 г., планирани да се проведат в Париж. От градската управа се надява, че ще бъде напълно модернизирани до 2030 г. съгласно плана на PCA-STREAM.

Снимка: PCA-STREAM

"Той винаги е бил предназначен за хората и не трябва да бъде просто луксозно авеню", заявявa aрх. Филип Чимбарета от PCA-STREAM обобщава важна мисия за редизайн на "Шанз-Елизe".