10-серийният „Ловци“ с Ал Пачино в главната роля, който разказва за ловци на нацисти в САЩ, разгневи хората, които отговарят за един от най-известните музеи на Холокоста – бившият концетрационен лагер Аушвиц.

Ал Пачино
Снимка: Getty Images

В един от епизодите е показана сцена, в която нацисти в Аушвиц играят на шах с живи хора, като всеки, който излиза от полето, бива разстрелван. Именно тази сцена е ядосала хората, които отговарят за опазване на спомена за ужасите, случвали се там.

Според тях подобни „глупави и карикатурни“ представяния на случвалото са причината да има хора, които поставят под съмнение Холокоста, което поругава паметта на загиналите в лагера над 1 милион души.

Дейвит Уейл
Снимка: Getty Images

Създателят на сериала Дейвит Уейл се оправда, че сюжетът е художествена измислица и при писането на сценария се е постарал да не намесва по никакъв начин реални хора и събития. Самият той е потомък на оценели от нацисткия режим евреи. Целял е да подчертае садизма на действията, извършвани от нацистите.

От музея все пак смятат, че той е трябвало предварително да се посъветва с тях, преди да включи подобна сцена. Управата на Аушвиц винаги е готова да помогне с информация и доказателства за събитията, разиграли се в Полша и потресли целия свят, включително свидетелства на оцелели.

Снимка: Getty Images

Тази година се навършват 75 години, откакто пленниците от концентрационния лагер бяха освободени от Съветската армия.