Някои дестинации ни привличат с красотата на природата и спокойствието, което носи тя, други - със своята космополитност и бурни изживявания. Истанбул е от втория тип. Градът на Босфора може да ви предложи всичко друго, но не и спокойствие. Животът тук е толкова забързан, че те увлича в своята енергичност и не може да не му се отдадеш изцяло. Въпреки първоначалния шок, позволете си да се потопите в обстановката и ще изживеете незабравими моменти.

Истанбул е най-големият град в Турция. В началото на XX век е бил по-малък, но с течение на времето се разраства, приобщавайки и обработваемите земи към жилищните райони. Всяка година тук се преселват около 300 хиляди души, търсейки препитание. Днес градът е около 17 милиона души, макар и по официални данни да се води около 15 милиона. Голяма част от тях живеят в европейската част. Между двата континента - Европа и Азия, може да се преминава по четири начина - по мостовете, по вода - с кораб, използван като градски транспорт, или ферибот, използван за автомобили, както и с метро линията, която минава на 5 метра под пролива, или с автомобил през тунела Евразия, който също се намира под пролива. Изборът е ваш!

Два от най-големите центрове на забавление, където може да се отдадете и на нощен живот, са улица "Истиклял", начална точка, на която е емблематичният площад "Таксим", и районът Каракьой, свързан с площад "Еминюню" – най-посещавания площад в града, чрез моста Галата. Улица "Истиклял", дълга два километра и половина, е известна с голямата си навалица, която започва от 12 часа на обяд и продължава до 4 часа сутринта. На нея има търговски магазини, а в пресечките – хиляди заведения, където може да се слеете с обстановката и да усетите как се забавлява местното население. По самата улица се движи ретро трамвай. Трамваят, като градски транспорт, е въведен за пръв път в средата на XIX век. Първите трамваи са били теглени от коне, а по-късно се въвежда и електрическата система.

В района на историческите обекти има само една трамвайна линия, която преминава през почти всички важни места, включително и през Капалъ чаршията и Египетския пазар – двата най-известни пазара в Истанбул. Египетският пазар представлява покрита сграда, а в магазините се предлагат главно сладкиши, подправки и ядки. В Османско време магазините са били разположени на определени места в града - не са били разпилени в кварталите така, както е в днешно време. Тези определени за търговия места се наричат чаршия. Най-голямата чаршия се намира в Стария град. Днес тя е покрита с покрив. Оттук идва и името Капалъ чаршия - покрит пазар. В нея има над три хиляди магазина,  в които се предлагат злато, сувенири и други традиционни неща. Тук буквално може да се загубите - безбройните улички и тълпите от хора ви увличат, а еднотипността на магазините може да ви заблуди. За да сте спокойни, най-добре е предварително да си определите точка за среща, в случай, че по някакъв начин се отделите от групата. А тя не трябва да е в пазара! Най-удобно е да се изчакате на трамвайната спирка, намираща се в непосредствена близост до чаршията. Когото и да попитате, ще ви упъти. Турците са много любезни и отзивчиви в това отношение.

Както във всеки голям град, така и в Истанбул има голям брой джебчии, поради което е препоръчително да не носите големи суми пари със себе си, както и други важни неща. Желателно е да оставите паспорта си в хотела. Ако стаята ви не разполага със сейф, може да го оставите на рецепция и да си го вземете при напускане. Не се притеснявайте, че няма да имате в себе си документ за самоличност, дори и да ви спрат за проверка, достатъчно е да кажете хотела, в който сте отседнали. Полицаите са свикнали с туристите и няма да ви направят проблем, а и много лесно могат да направят проверка за достоверността на информацията.

Друго, което трябва да знаете, е че водата от чешмите не е годна за пиене. Консумирайте само бутилирана!

Посещавайки Истанбул, не може да не опитате турското кафе. Хубавото кафе трябва да бъде гъсто, с хубав каймак и хубава утайка. В противен случай не е турско. Към вече приготвено кафе захар не се добавя, затова се и сервира без лъжичка. Захарта се добавя към студената вода, преди кафето да заври. Имайте предвид, че ако в заведение си поръчате само кафе, ще ви донесат турско. Ако желаете еспресо или нес кафе, трябва задължително да кажете. Не очаквайте обаче много от него. Обикновено е комбинация от малко кафе с много вода. Освен кафе задължително трябва да опитате и чай. Това е най-консумираната напитка в Турция, и по-конкретно черният чай. Той се приготвя във вид на концентрат и за да се консумира, трябва задължително да се разреди, в противен случай ефектът му ще бъде все едно сте изпили няколко чаши кафе наведнъж. Чаят се консумира горещ. Ако сте седнали в заведение и изчакате да изстине, келнерът може да реши, че вече не е годен за пиене и да ви го вземе.

Едно от нещата, с които е известна турската кухня, е кепаба. Той се приготвя предимно на шиш във вид на сабя. Това е и основният начин за приготвяне на месо - технология останала от миналото, когато османските войници печели месото на сабите си. По-късно майстор-готвач от Бурса изобретява вертикалната скара, с която се приготвя и месото за така познатите ни днес дюнери. Разбира се, не може да пропуснем и изумителните сладки изкушения, като локум и баклава, както и много други сладкиши. И всички те - наслада за небцето.

Ако решите, може да отидете на вечеря на кораб-ресторант по Босфора. Така ще опитате  турската кухня, ще си направите нощна разходка по Босфора и ще се запознаете по-отблизо с турската култура чрез представената традиционна програма. Но за да се насладите истински на ястията, е най-добре да отидете на вечеря в ресторант - комбинациите от вечеря с програма обикновено не предлагат богата кухня.