Някои дестинации ни привличат с красотата на природата и спокойствието, което носи тя, други - със своята космополитност и бурни изживявания. Истанбул е от втория тип. Градът на Босфора може да ви предложи всичко друго, но не и спокойствие. Животът тук е толкова забързан, че те увлича в своята енергичност и не може да не му се отдадеш изцяло. Въпреки първоначалния шок, позволете си да се потопите в обстановката и ще изживеете незабравими моменти.

Истанбул е най-големият град в Турция. В началото на XX век е бил по-малък, но с течение на времето се разраства, приобщавайки и обработваемите земи към жилищните райони. Всяка година тук се преселват около 300 хиляди души, търсейки препитание. Днес градът е около 17 милиона души, макар и по официални данни да се води около 15 милиона. Голяма част от тях живеят в европейската част. Между двата континента - Европа и Азия, може да се преминава по четири начина - по мостовете, по вода - с кораб, използван като градски транспорт, или ферибот, използван за автомобили, както и с метро линията, която минава на 5 метра под пролива, или с автомобил през тунела Евразия, който също се намира под пролива. Изборът е ваш!

Два от най-големите центрове на забавление, където може да се отдадете и на нощен живот, са улица "Истиклял", начална точка, на която е емблематичният площад "Таксим", и районът Каракьой, свързан с площад "Еминюню" – най-посещавания площад в града, чрез моста Галата. Улица "Истиклял", дълга два километра и половина, е известна с голямата си навалица, която започва от 12 часа на обяд и продължава до 4 часа сутринта. На нея има търговски магазини, а в пресечките – хиляди заведения, където може да се слеете с обстановката и да усетите как се забавлява местното население. По самата улица се движи ретро трамвай. Трамваят, като градски транспорт, е въведен за пръв път в средата на XIX век. Първите трамваи са били теглени от коне, а по-късно се въвежда и електрическата система.

В района на историческите обекти има само една трамвайна линия, която преминава през почти всички важни места, включително и през Капалъ чаршията и Египетския пазар – двата най-известни пазара в Истанбул. Египетският пазар представлява покрита сграда, а в магазините се предлагат главно сладкиши, подправки и ядки. В Османско време магазините са били разположени на определени места в града - не са били разпилени в кварталите така, както е в днешно време. Тези определени за търговия места се наричат чаршия. Най-голямата чаршия се намира в Стария град. Днес тя е покрита с покрив. Оттук идва и името Капалъ чаршия - покрит пазар. В нея има над три хиляди магазина,  в които се предлагат злато, сувенири и други традиционни неща. Тук буквално може да се загубите - безбройните улички и тълпите от хора ви увличат, а еднотипността на магазините може да ви заблуди. За да сте спокойни, най-добре е предварително да си определите точка за среща, в случай, че по някакъв начин се отделите от групата. А тя не трябва да е в пазара! Най-удобно е да се изчакате на трамвайната спирка, намираща се в непосредствена близост до чаршията. Когото и да попитате, ще ви упъти. Турците са много любезни и отзивчиви в това отношение.

Както във всеки голям град, така и в Истанбул има голям брой джебчии, поради което е препоръчително да не носите големи суми пари със себе си, както и други важни неща. Желателно е да оставите паспорта си в хотела. Ако стаята ви не разполага със сейф, може да го оставите на рецепция и да си го вземете при напускане. Не се притеснявайте, че няма да имате в себе си документ за самоличност, дори и да ви спрат за проверка, достатъчно е да кажете хотела, в който сте отседнали. Полицаите са свикнали с туристите и няма да ви направят проблем, а и много лесно могат да направят проверка за достоверността на информацията.

Друго, което трябва да знаете, е че водата от чешмите не е годна за пиене. Консумирайте само бутилирана!

Посещавайки Истанбул, не може да не опитате турското кафе. Хубавото кафе трябва да бъде гъсто, с хубав каймак и хубава утайка. В противен случай не е турско. Към вече приготвено кафе захар не се добавя, затова се и сервира без лъжичка. Захарта се добавя към студената вода, преди кафето да заври. Имайте предвид, че ако в заведение си поръчате само кафе, ще ви донесат турско. Ако желаете еспресо или нес кафе, трябва задължително да кажете. Не очаквайте обаче много от него. Обикновено е комбинация от малко кафе с много вода. Освен кафе задължително трябва да опитате и чай. Това е най-консумираната напитка в Турция, и по-конкретно черният чай. Той се приготвя във вид на концентрат и за да се консумира, трябва задължително да се разреди, в противен случай ефектът му ще бъде все едно сте изпили няколко чаши кафе наведнъж. Чаят се консумира горещ. Ако сте седнали в заведение и изчакате да изстине, келнерът може да реши, че вече не е годен за пиене и да ви го вземе.

Едно от нещата, с които е известна турската кухня, е кепаба. Той се приготвя предимно на шиш във вид на сабя. Това е и основният начин за приготвяне на месо - технология останала от миналото, когато османските войници печели месото на сабите си. По-късно майстор-готвач от Бурса изобретява вертикалната скара, с която се приготвя и месото за така познатите ни днес дюнери. Разбира се, не може да пропуснем и изумителните сладки изкушения, като локум и баклава, както и много други сладкиши. И всички те - наслада за небцето.

Ако решите, може да отидете на вечеря на кораб-ресторант по Босфора. Така ще опитате  турската кухня, ще си направите нощна разходка по Босфора и ще се запознаете по-отблизо с турската култура чрез представената традиционна програма. Но за да се насладите истински на ястията, е най-добре да отидете на вечеря в ресторант - комбинациите от вечеря с програма обикновено не предлагат богата кухня.

Босфорът е естествен пролив, който свързва Мраморно и Черно море и същевременно разделя Европейската част на Турция от Азиатската. Посещавайки Истанбул, това е едно от местата, които не трябва да пропускате. Разходката с корабче по Босфора е прекрасно и романтично изживяване, което оставя траен спомен в съзнанието. Ще може да разгледате отблизо Европейския и Азиатския бряг на града, да видите много исторически сгради, къщи, в които са се снимали част от турските сериали, а дори и делфини.

Време е да се насочим и към някои от историческите забележителности на Истанбул. Едно от тях е шедьовърът на византийското изкуство - музеят "Света София". Това е една от най-старите и ценни сгради в града, за която съществуват стотици предания. Монументалната постройка е била катедрала в рамките на почти 1000 години, джамия - почти 500 години, а днес е музей. Сградата е едно от най-впечатляващите постижения за времето си. Ако посетите "Света София" и отвътре, ще може да видите високите порти - през една, от които е минавал само султанът, красивите полилеи и тавани, останки от иконите, както и да научите много неща от историята. Това е една от задължителните спирки.

Непосредствено до "Света София" се намира джамията "Султан Ахмед", по-известна на туристите като Синята джамия. Тя е единствената в османско време, която е имала 6 минарета. Построена е с парите и по заповед на султан Ахмед I. От името на султанската джамия произлиза и името на самия квартал. Във вътрешната си част е богато декорирана със синьо-зелени плочки, откъдето идва и името ѝ Синята джамия.

На няколко минути пеш от двата исторически обекта се намира дворецът Топкапъ, който в рамките на 400 години е бил официална резиденция на Османската империя. В него са живели 24 султана. Построен е в източен стил - представлява комплекс от няколко сгради с много градини. В момента всяка сграда е музей - може да разгледате прекрасния порцелан, часовници от преди векове, саби и пушки, а дори и харема.

За разлика от дворците в източен стил, дворците в западен са изградени от голяма монолитна сграда, както е и дворецът Долмабахче, построен по подобие на Версай, Бъкингам и Лувъра. Бил е официална резиденция на Османската империя за последните 68 години, като общо 6 султана са живели в него. Името му идва от думата "dolmabahçe": "dolma" - пълен, и "bahçe" - градина. На времето на негово място е имало залив, а по-късно е построен и самият дворец.

Непосредствено до двореца се намира стадионът на спортния клуб Бешикташ. Другите големи клубове на Истанбул са Галатасарай и Фенербахче.

Не може да пропуснем и наличието на българска църква в града - небезизвестната Желязна църква "Свети Стефан". В средата на XIX век броят на българите, живеещи в града, бил 50 000 души. По това време те не живеели на едно място - нямало обособена общност, която да живее в един квартал. Посещавали църкви, в които се отслужвали литургии на гръцки, но не разбирали нищо. Така се оформя и идеята за българска църква. Един от високопоставените бюрократи на империята - княз Стефан Богориди, който е с български корени, взема дейно участие в постигането на тази цел. Той дарява своята къща на брега на залива Златен рог, където да се построи български свещенически дом. Преждевременната му смърт обаче е причина за прекратяване на строителството - църквата дълги години остава само на основи. По-късно архитектът Азнавур се заема със задачата да я дострои. Идвайки на място, той установява, че теренът се свлича към водата, поради което предлага новата църква да бъде желязна. Интересното за църквата е, че тя не е построена, а е произведена във фабрика във Виена. Пренася се на брега на река Дунав, където е натоварена на кораб и транспортирана до залива Златен рог, където се сглобява. Днес църквата е отворена за посещение всеки ден, но литургии се отслужват единствено на Рождество Христово, Възкресение Христово и на Свети Стефан. Това е така, защото българите, живеещи в Истанбул, са едва около 500 души.

Ако искате да се насладите на панорамна гледка към града, мястото, на което може да го направите, е небостъргачът Сапфир със своята 360-градусова площадка. Той се извисява на 261 метра височина и е първата екологична сграда в Турция. Усещането да си на такава височина и да видиш Истанбул от птичи поглед е невероятно. В непосредствена близост има спирка на метро, така че ще може лесно да стигнете до него. Метрото е много добре уредено.

Ако използвате градския транспорт, препоръчително е да си вземете карта - Истанбул карт, която може да зареждате с желана от вас сума. С една карта могат да пътуват неограничен брой души, като с нея билетът ви ще бъде двойно по-евтин спрямо цената на самостоятелно закупения билет, без карта. Картата може да се използва във всяко превозно средство – метро, трамвай или автобус.

Не случайно Истанбул е бил столица на три империи. Днес градът е сърцето на страната. Разположен на Босфора, той заема стратегическа позиция, поради което търговията е силно развита. Годишно градът на Босфора е посещаван от милиони туристи, които идват да усетят атмосферата на величието и да се насладят на многобройните забавления и културно-исторически забележителности. Не пропускайте да го направите и вие!