За първи път в историята на Тунис жена бе назначена за министър-председател. Президентът Каис Сайед възложи задача на Наджла Буден Ромдан да състави правителство, два месеца след като той уволни предишния кабинет. Така тя се превърна в първата жена държавен лидер в арабския свят.

Човек на науката, 63-годишната Ромдан е малко известна за широката общественост. Тя е професор по геология в Националното училище за инженери. Според Тунизийската информационна агенция тя е работила в Министерството на образованието по проекти със Световната банка.

Президентската канцелария разпространи видеозапис, на който Сайед приема Рамадан в кабинета си и й възлага да сформира ново правителство, което да му представи „в следващите няколко часа или дни“.

Жените рядко заемат висши политически длъжности в арабските страни, но преди време Сайед назначава Надя Акача за негов съветник, отбеляза още "Ройтерс".

Снимка: Wikipedia

Наджла Буден Ромдан вероятно ще има по-малко пряка власт от предишните министър-председатели, след като миналата седмица Сайед заяви, че по време на извънредния период правителството ще бъде отговорно пред президента.

Вижте повече за Наджла Буден Ромдан в сайта на bTV Новините.