В България може да стигнеш до почти всяка географска точка за ден - в рамките на уикенд можеш да отскочиш и до морското крайбрежие, и до най-високия връх на Балканите, ако решиш, че искаш разнообразие. Можеш и да отидеш на театър. Попътно.

Културният туризъм отдавна е познат на Запад, а вече съществува и у нас. Идеята е на Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен. Заедно с хотел “Ростов” в Плевен организираха инициативата с билети за театър с включена нощувка в хотела.

По този начин “пътуващите зрители” могат да се насладят на една нова, току-що поставена пиеса от Явор Гърдев, а и да посетят Плевен - град с история и култура, които си заслужават вниманието.

Дали ще се разходите из някой от парковете след постановката, или пък ще посетите на следващия ден някоя забележителност - вие си решавате. Може просто да искате да прекарате времето в някое кокетно кафене или местно заведение. Но едно е сигурно, освен че ще отидете на театър, ще посетите и ново място.

Можем само да се надяваме, че и на други места ще се появят такива възможности - в България и красиви места, и талантливи актьори и режисьори, и гладна за култура публика има много.

На 2 и 3 юни в Плевенския театър се игра постановката “Опашката” по романа на Захари Карабашлиев. Билетите се изкупиха бързо след пускането им в продажба. Капацитетът на театралната зала и двата дни беше запълнен доколкото позволяваха противоепидемичните мерки.

Главната роля беше отредена на актьора Владимир Карамазов, който си партнира на сцената с Надя Керанова, Михаил Билалов, Бориса Сарафова и други.

А ето какво сподели самият Владо Карамазов пред Ladyzone.bg:

Как дойде идеята за “Пътуващ зрител”? 

Директорът на Плевенския театър измисли цялата тази история и целта ни беше да закараме зрителите на мястото, където то е създадено. Уреди бартер с хотела в града и намали билетите за театър. Ние го нарекохме “културен туризъм”, но това е просто една хрумка да стимулираме зрителите да гледат театър. Не е като да сме купили правата от някой европейски град.

В света има така наречения “културен туризъм” - да отидеш на едно място и да гледаш нещо - било то актьор, режисьор, може да не е само театър, може да е изложба и понеже аз самият съм бил много километри да отида в Дрезден на една изложба или пък да посетя Бристол, за да гледам Джеръми Айрънс.

Голям ли беше зрителският интерес към идеята?

Видя се, че това нещо хората го харесват. И единият, и другият ден имаше страшно много хора не само от София, а и от други градове от цяла България, които бяха дошли да гледат представлението в Плевен, пиха кафе и са се разхождали из града. И всъщност те са си направили един туризъм с крайната цел да е някакво културно преживяване.

Ще има ли още възможности “пътуващи зрители” да гледат постановката пак в Плевен?

Има такава идея, защото това беше успешно. Когато видим, че нещо е успешно, най-вероятно то ще се приложи още веднъж. Въпросът е, че кога и по кое време, не знам, най-вероятно есента.

  • Нова Планинка на хоризонта: Мариана Киречева създаде пътеводител за Пирин
  • Фотосесия сред бали, лавандули или слънчогледи. Къде?
  • Александра Чарийска - на мотор до Скалния манастир в местността Шашкъните (и не само)
  • "Златен парк" в Луковит е истинска приказка, сътворена от природа и човешки ръце
  • Как да си изкарате зверски добре в малкото село... Зверино
  • What3words: Тези три думи могат да спасят живота ви
  • Коритото на Арда, където Родопа ще ви прегърне като майка
  • Захари от градина „Въдворена“: Скуката е за скучни хора. Самота на село няма
  • Най-доброто, което направих, когато исках едновременно да работя, да съм с детето си и на море
  • Добромир Райнов: С времето не спирам да се изненадвам колко непознати места има в България