През октомври 2020 г. в Инстаграм профила cats_of_brutalism се появява черно-бял колаж, на който огромна котка си играе с птиците, кацнали по покрива на 4-eтажна библиотека в Щатите.

Днес в акаунта има публикувани почти 250 подобни колажа, а последователите са над 80 хиляди.

Авторки на проекта са три студентки от факултета по архитектура на университета в Бъфало.

Първоначално те работили с преподаватели си върху проект, изследващ брутализма - направление в архитектурата, известно с използването на бетон като основен материал и строги, геометрични форми, които оформят масивни сгради. Еталонен пример е сградата на Националният театър в Лондон.

Момичетата обаче забелязали, че суровите силуети на сградите понякога плашат хората и им навяват лоши асоциации. Те решават да ги направят по-гостоприемни и започват с колажите, в които всяко здание се превръща в кътче за котка.

"Очевидно, че вследствие на пандемията прекарвах много време в къщи, а аз имам две котки и ги снимах постоянно", споделя една от създателките на проекта, "Когато скролваш може да не ги забележиш, но вгледаш ли се откриваш гигантска 15-метрова котка върху сградата."

Котките са навестили и България. Това е незавършената сграда на пощата в центъра на Шумен:

А това, разбира се, е Бузлуджа и един протягащ се котарак:

Всяка от снимките е подписана с името на сградата, архитекта и годината на построяване, а също породата, пола и годината на раждане на котката.

На сайта на проекта може да предложите сграда (или котка) за бъдещ колаж. Създателките му вече имат и последовател от Бразилия, който е поискал момичетата да направят колаж в този стил за рождения ден на приятел. Той е бил готов да плати, но те отказали да приемат парите, а го помолили да направи дарение в приют за бездомни животни или някоя организация, занимаваща се със защита на културното наследство.

"От самото начало това беше част от плана ни - да обърнем внимание върху това, че архитектурата на брутализма има нужда от защита днес, по същия начин, по който бездомните котки се нуждаят от грижа.", казват авторите.