Днес испанският кралски двор обяви, че от август 2021 г. престолонаследничката принцеса Леонор ще учи в Атлантик Колидж, Уелс.

Принцеса Даяна в Атлантик Колидж през 1985 г.
Снимка: Getty Images

15-годишната принцеса е преминала успешно изпитите и ще учи две години в престижния колеж, в който през май 2020 г. се дипломира престолонаследничката на белгийския трон принцеса Елизабет.

В съобщението на испанския кралски двор се казва още, че принцеса Леонор ще живее в един от осемте пансиона на учебния комплекс. Таксата за обучението от 76 000 евро ще бъде заплатена от испанския крал Фелипе VI.

Снимка: atlanticcollege.org

Колежът Атлантик се намира в замък от XII век, разположен на южното крайбрежие на Уелс, а вестник „Таймс“ определя учебното заведение като „най-вълнуващият експеримент в образованието след края на Втората световна война“.

Снимка: atlanticcollege.org

Престижният колеж е създаден през 1962 г. от немския педагог Курт Хан, който е учредил и училището Гордънстоун в Шотландия, където се е дипломирал британският престолонаследник принц Чарлз.

Кралица Елизабет на посещение в Атлантик Колидж през 1965 г.
Снимка: Getty Images

В колежа Атлантик са учили кралят на Нидерландия Вилем-Александър и йорданската принцеса Рая бин Ал-Хюсеин.

Снимка: atlanticcollege.org

Принцеса Леонор е родена на 31 октомври 2005 г. в Мадрид. Когато се качи на престола, тя ще бъде първата жена на трона след Изабела II, управлявала Испания от 1833 до 1868 г. Бащата на Леонор – Фелипе, стана крал на Испания през 2014 г. след абдикацията на Хуан Карлос. 

Снимка: atlanticcollege.org