В петък всички обърнаха поглед към испанския кралски двор, където едно красиво момиче показа, че вече е пораснало и носи на плещите си много тежка задача като бъдещ монарх.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон и Ортис е принцеса на Астурия и първа по линия на унаследяване на испанския престол, като първородно дете на настоящия крал на Испания Фелипе VI и неговата съпруга Летисия Ортис. Тя е само на 13, но от малка знае, че не е обикновено дете като останалите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Леонор изнесе първата си реч по време на наградите на фондация „Принцеса на Астурия“, чиито председател е. Те се връчват на лица или организации с постижения в областта на науката, хуманитарните науки и обществените дела. До нея бяха нейната майка Летисия, баща й крал Фелипе VI и нейната по-малка сестра София. Думите на едно 13-годишно момиче прозвучаха наистина мъдро и на място.

 „Благодаря ви за популяризирането на културата и науката, за насърчаването на солидарността и подобряването на образованието. Благодаря за работата за опазване на природата и намаляване на несправедливостта, дискриминацията, бедността и болестите."

Летисия и Фелипе не можеха да изглеждат по-горди от бъдещата кралица и тяхна дъщеря.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Леонор е родена в 1:54 ч. на 31 октомври 2005 г. в Международната болница „Рубер“, в Мадрид, с тегло 3,540 кг и дължина 47 см., като първородно дете на тогавашния принц на Астурия Фелипе де Бурбон и Гърция и съпругата му Летисия Ортис Рокасолано, и седма внучка на крал Хуан Карлос I и кралица София. Принц Фелипе заявява, че бебето ще се казва Леонор „защото има много исторически връзки и ни харесва“.

Тя е кръстена на 14 януари 2006 г. на церемония в двореца Сарсуела. Ритуалът е изпълнен от мадридския архиепископ, а присъстващите са малко над осемдесет души. Използван е римски кръщен шрифт, използван в кръщенията на испански князе и кърмачета от XVII в., който първоначално е използван от Свети Доминик, както и вода от река Йордан. Нейни кръстници са баба ѝ и дядо ѝ, кралете на Испания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Леонор, която един ден ще бъде кралица на Испания, както и нейната сестра София, която е по-малка с 1 година, нямат много изяви през годината и като цяло са пазени от родителите си и от светлините на прожекторите. Испанските монарси обаче добре знаят, че това рано или късно ще се случи затова бавно и постепенно въвеждат Леонор в тайнството на кралския живот и отговорностите, произтичащи от това.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата официална изява на Леонор Бурбонска беше миналата година по време на церемонията, която отбеляза 40-та годишнина на испанската конституция. Тогава 13-годишната принцеса прочете първия от 169-те члена от основния закон на държавата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Водеща фигура в живота на Леонор е нейната майка – кралица Летисия, която е сочена за една от най-красивите и стилни кралски особи. Тя държи двете й дъщери да си лягат не по-късно от 21 часа вечер и да спят по 10 часа на денонощие. Те спазват и диета, която изключва сладки храни и такива, които могат да доведат до наднормено тегло.

Леонор и София учат в частно училище, което се съобразява с титлите и мястото в обществото на двете принцеси.  Като бъдеща кралица на Испания на Леонор й се налага да положи малко по-големия усилия от сестра си. Освен обичайните предмети в училище, тя взема уроци и се учи как да бъде кралица. За разлика от сестра си тя ще премине и военна подготовка, каквато е имал и баща й Фелипе.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos