.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо кралският двор в Швеция отлъчи 5 от най-младите си членове (ВИДЕО)

LadyZone.bg | преди 5 седмици
Крал Густаф и кралица Силвия, принцеса Виктория и принц Даниел и техните две деца. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шведският кралски двор току-що намали броя на членовете си. Децата на принцеса Маделин и Крис О‘Нийл и тези на принц Карл Филип и принцеса София вече не са официални членове на кралския двор. Това съобщиха в официално изявление от шведския дворец в понеделник.

Става дума за общо 5 от внуците на крал Карл XVI Густаф и кралица Силвия – Александър и Габриел, които са деца на принц Карл Филип и съпругата му София, както и Леоноре, Николас и Адриен – деца на принцеса Маделин и съпруга ѝ Кристофър О‘Нийл. От тях вече няма да се очаква да изпълняват официалните си кралски задължения. Те остават членове на кралската фамилия, но ще загубят титлите си – Негово/Нейно кралско височество. Още една важна подробност - петте внучета на шведския крал няма да имат достъп до средствата на данъкоплатците и не са директни претенденти за наследяването на трона.

Това е първата от мерките, които Густаф предприема, за да ограничи разходите на увеличаващото се кралско семейство, чиито годишни разноски се равняват на 12 милиона паунда.

кралско семейство, швеция
Принцеса Маделин и съпругът ѝ Кристофър О‘Нийл, както и техните деца - Леоноре, Николас и Адриен. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Негово величество кралят реши, че децата на техни кралски височества принц Карл Филип и принцеса София, както и децата на Нейно кралско височество принцеса Маделин и г-н Кристофър О‘Нийл, вече няма да бъдат членове на кралския двор“, се казва в официалното изявление от двореца.

кралско семейство, швеция
Принц Карл Филип и съпругата му София и техните деца Габриел и Александър. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че губят титлите си „Кралско височество“, трите деца на Маделин – 5-годишната принцеса Леоноре, 4-годишният принц Николас и 1-годишната принцеса Адриен, както и двамата сина на Карл Филип, които са на 2 години – принц Габриел и принц Александър, ще запазят титлите си принц и принцеса, но техните бъдещи съпруги, съпрузи и деца няма да ги наследят и да имат право на тях.

Принцеса Маделин първа реагира в социалните мрежи, като изрази положителната си нагласа към промените:

„По-рано днес беше оповестено, че Леоноре, Николас и Адриен вече няма да принадлежат към кралския двор. Тези промени бяха планувани от дълго време. Крис и аз мислим, че е хубаво, че нашите деца ще получат по-добра възможност да формират животите си като индивидуални личности в бъдеще.“

По-малкият брат на принцеса Маделин – принц Карл Филип също сподели мислите си относно решението на баща им:

„Днес кралят обяви решението си, че децата ни вече няма да бъдат Кралски височества. Гледаме на това положително, защото Габриел и Александър ще имат по-свободен избор в живота.“

Принцеса Виктория и кралица Силвия - майка и дъщеря с една и съща рокля, на едно и също събитие – разликата е 23 г.

Решението не засяга по никакъв начин 7-годишната принцеса Естел и 3-годишния принц Оскар, които са деца на принцеса Виктория, която е наследник на трона и нейния съпруг принц Даниел. За разлика от техните братовчеди, Естел и Оскар ще продължат да бъдат част от кралския двор.

кралско семейство, швеция
Принцеса Виктория и принц Даниел и техните две деца - принц Оскар и принцеса Естел. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ходът, който шведският крал Густаф предприе, се сравнява с решението на принц Хари и Меган Маркъл да не дадат на детето си Арчи кралска титла – решение, което се тълкува като шанс за повече уединение и нормален личен живот за сина им.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите