Престолонаследничката на Белгия принцеса Елизабет се е записала да учи в Кралската военна академия в Белгия. От белгийския кралския двор потвърдиха новината, като допълниха, че принцесата, която навърши 18 години миналия октомври, ще започне обучението си през есента на тази година. Това не е никак случаен избор, защото и бащата на Елизабет е учил в същото училище от 1978 до 1981 година. Кралската военна академия е военен университет в Белгия и отговаря за образованието на офицерите в четирите компонента на белгийската отбрана: армия, военновъздушни сили, флот и медицина. Като бъдещ монарх Елизабет ще излезе от академията със задълбочени познания на военните сили на страната.

Принцеса Елизабет с родителите си - 2019 г.
Снимка: Getty Images

Преди това Елизабет учеше в Атлантическия колеж в Уелс, но се завърна в страната през март преди границите да бъдат затоврени заради пандемията.

Елизабет, още носеща титлата херцогиня на Брабант, е най-голямото от четирите деца на крал Филип и кралица Матилде. Тя придобива правото за наследяване на белгийския трон, след като нейният дядо крал Албер II абдикира в полза на баща й на 21 юли 2013 година.

През октомври тя празнува своя 18-и рожден ден в Кралския дворец в Брюксел заедно с нейни роднини, политици и 80 тийнейджъри.

Принцеса Елизабет на празненството по случай 18-ия си рожден ден.
Снимка: Getty Images

„Тези 18 години бяха изпълнение с много хубави моменти, които ме направиха човека, който съм днес“, заявява в телевизионно обръщение престолонаследничката през октомври 2019 г.

„Моето семейство винаги ме е подкрепяло и насърчавало. Заедно сме един силен екип.“ Думите на принцесата са в чест на по-малките й братя и сестра – Габриел на 16, Емануил на 14 и Елеоноре на 12 години.

Принцесата със своите родители, сестра и братя - 2016 г.
Снимка: Getty Images