Коледа почти е тук и съвсем скоро ще започнат празненствата. Но макар всички традиции да са свързани с религията и с библейската история за раждането на Исус Христос, не навсякъде по света Рождество Христово се празнува по един начин.

Ето няколко интересни коледни традиции по света:

Филипините – пет месеца празненства

Снимка: istockphoto.com

Коледният сезон във Филипините продължава почти половин година. Украсяването за Коледа започва още през септември, а празненствата продължават до първата неделя на януари. Хората окачат по домовете си хартиени фенери и имат голяма празнична вечеря на „Noche Buena“ – Бъдни вечер.

Япония – коледна вечеря с KFC

Снимка: istockphoto.com

Японците празнуват коледа, но при тях празника има почти изцяло светски характер. Коледа за тях е романтичен празник на влюбените, а в семействата се е превърнало в традиция да ядат храна от ресторантите за бързо хранене KFC.

Полша – жива риба във ваната

Снимка: istockphoto.com

Традицията в Полша повелява домакинята да държи жив шаран в дома, най-често във ваната, няколко дни преди Коледа, за да е прясна, когато се сложи за вечеря. В днешно време съвсем малко семейства изпълняват това и повечето хора предпочитат да купят рибата от магазина в деня преди Коледа.

Нещо, което е общо между поляците и нас е, че вече е станало традиция по техните телевизии да се излъчва „Сам вкъщи“ по Коледа.

Финландия – корона от свещи

Снимка: istockphoto.com

Като част от коледните празници, във Финландия празнуват деня на свети Лука на 13 декември. По традиция най-голямата дъщеря в семейството облича бяла роба и си слага корона от свещи на главата, а след това сервира на останалите членове на семейството.

На бъдни вечер много финландци отиват на СПА, релаксират или посещават гробовете на починалите си близки.

Хърватска – обувки, пълни с лакомства

Снимка: istockphoto.com

Хърватските деца чистят старателно обувките си преди Коледа и на Бъдни вечер ги оставят до прозореца, за да ги напълни Дядо Коледа със сладки, когато дойде. Това обаче е само за послушните деца – лошите могат да бъдат посетени от чудовището Крампус.

Прочетете за коледните традиции и в други части на света на следващата страница >>>