Наближи ли декември, отвсякъде започват да ни бомбардират коледни филми. И не само това – всяка година броят им продължава да нараства. Ето, през 2019 г. по кината тръгна „Последната коледа” с участието на Емилия Кларк, а „Дисни” стартираха новата си сатрийминг платформа с филм за Ноел – дъщерята на Дядо Коледа, която трябва да поеме семейния „бизнес”. Нетфликс не остават по-назад с екранизацията по романа на Джон Грийн „Сняг вали”.

Лошото обаче е, че колкото и да набъбва бройката на коледните филми, структурата, по която те се развиват, не се е променила от години. Всъщност има само 4 схеми, по които може да се развие един коледен филм (с малки изключения):

 

Схема 1

Снимка: imdb.com

Лош човек, скръндза, пакостливо дете или незаинтересован баща по някакъв начин точно на коледа получава просветление за живота си. Разбира, че не е прав и оценява стойността на семейството си.

Примери за такива филми:
„Коледна песен” (1951 г., 1984 г., 1999 г., 2009 г., 2019 г.) – историята е клкасика и вероятно затова всички я копират.
„Коледна история” (1983 г.) – детето разбира, че най-добрият подарък е семейството.
„Сам вкъщи” (1990 г.) – това всичко сме го гледали. Детето разбира, че няма нищо по-хубаво от семейството.
„Скъперникът” (1988 г.) – модерна версия на познатата ни история за Скрудж. Три призрака посещават егоистичния богаташ и той става добър.
„Елф” (2003 г.) – човек, който цял живот си е мислел, че е елф, напуска Лапландия, за да открие истинския си баща. Баща му първоначално не иска да го приеме, но накрая, с помощта на малко коледно вълшебство, семейството се събира.
„Гринч” (2000 г.) – лошият Гринч мрази коледа, после я разбира и става добър.

 

Схема 2

Снимка: imdb.com

Животът е гаден, лошите са щастливи, добрите страдат. Но точно вечерта преди Коледа се случва чудо и всичко става прекрасно.

Примери за такива филми:
„Животът е прекрасен” (1943 г.) – ангел убеждава човека да не се самоубива и после целият град събират пари, за да платят дълга му.
„Едуард Ножиците” (1990 г.) – това е филм на Тим Бъртън и съвсем естествено след гадния живот не следва напълно щастлив такъв. На финала има доста смърт, но въпреки това коледният сняг се превръща в чудо.

 

Схема 3

Снимка: imdb.com

Дядо Коледа е възпрепятстван, някой друг е натоварен да свърши работата му и покрай това открива истинския смисъл на Коледа.

Примери за такива филми:
„Договор за Дядо Коледа” (1994 г.) – ако без да искаш пребиеш Дядо Коледа, трябва да изпълняваш задълженията му.
„Кошмарът преди Коледа” (1993 г.) – кралят на Хелоуин отвлича краля на Коледа (Дядо Коледа) и след това тръгва сам да раздава подаръци.
„Чудото на 43-та улица” (1947 г.) – никой не вярва в Дядо Коледа. Адвокат и дъщеря му трябва да докажат, че мъж, представящ се за Добрия старец е самият той. И покрай това адвокатът връща вярата си в празника, разбира се.

 

Схема 4

Снимка: imdb.com

Някой, обикновено жена, цяла година не може да намери любовта и точно на Коледа среща сродната си душа. Сред малко перипетии, двамата се събират.

Примери за такива филми:
„Наистина любов” (2003 г.) – много видове любов, някои намират половинките си, някои остават на сухо, но в крайна сметка магията на Коледа побеждава.
„Магазинчето за ъгъла” (1940 г.) – двама души, които не могат да се понасят, всъщност са създадени един за друг и разбират това на Коледа.
„Докато ти спеше” (2017 г.) – поуката е: запознанство, започнало на Коледа = ВНЛ (за по-младите: вечна неразделна любов).

 

Това са най-популярните коледни филми, но почти сигурно който и друг подобен да хванете, ще видите, че влиза в една от тези четири категории. Все пак това не бива да е пречка да гледаме коледни филми или поне да се връщаме към любимите си. За мен традиция е всяка година на Коледа да гледам „Кошмарът реди Коледа”. Ето още няколко добри предложения.