Почивните дни около Коледа са чудесно време за почивка и филмови маратони - в компанията на децата или на любимия човек. Коледното филмово изкуство си има своите шедьоври, които всяка година създават добро настроение, дори да ги гледаме за 34-и път.

Кои са класиките този сезон? Кои филми можем да гледаме на топло под одеялото и да се наслаждаваме на коледното настроение?

Наистина любов /Love Actually/

Един богат коктейл от любовни истории, всяка със свой сюжет, но всяка с еднаква цел - да бъде спечелено нечие сърце. Разбира се, за да е емоционално наситено, всичко това се случва точно преди Коледа. 2 часа и 15 минути романтика с участието на Хю Грант, Алан Рикман и Клаудия Шифър. Цитат от филма - "Ще ти дам всичко, което поискаш. Стига да не е нещо, което не искам да давам."

2. Сам в къщи /Home Alone/

Даааа... Наистина не минава Коледа или Нова година без някоя от телевизиите да включи този филм в програмата си. Гледали сме го толкова много пъти, че вече знаем наизуст както сюжета на всичките му части, така и любимите реплики. И въпреки това, отново се залепваме за екрана, когато сладката детска муцуна на Маколи Кълкин се появи на екрана, за да проследим с любопитсво как се справя в големия град сам на Коледа и колко важно е семейството, въпреки всички главоболия, които му причинява.

3. Коледна ваканция /National Lampoon Christmas Vacation/
Покрив с 25 000 лампички, експлодираща пуйка на масата в хола, специален полицейски отряд в засада около къщата - това е накратко случващото се във филма. Една комедия с участието на Чеви Чейс, Бевърли Д'Анжело, Ранди Куейд и Джулиет Луис, в която се случват толкова невероятни неща, че няма смисъл да разказваме - трябва да се види.

4.Как Гринч открадна Коледа /How the Grinch Stole Christmas/
Наричаме го просто Гринч, въпреки че филмът си има дълго заглавие. Един от задължителните филми, особено ако не сте фен на празничната суета и ви иде да обърнете света, за да спрат да светят коледните лампички и всичко да е толкова захаросано и усмихнато. Разбира се, като всяка холивудска коледна продукция и в тази доброто побеждава и сгърченото лице на зеления пакостник Гринч /в ролята уникалният Джим Кери/ прояснява в усмивка, но е важно да се види как точно се случва това.

5. Кошмарът преди Коледа /Nightmare Before Christmas/

И за финал - нещо малко по различно - фентъзи анимация за малки и големи. Все пак в коледния филмов маратон трябва да има от всичко по малко, нали?
Джак живее в Хелоуинтаун и е отговорен да прави Хелоуин ужасно страшен година след година. Само че има един проблем. Джак е свръхотегчен и мечтае да изпита веселия коледен дух поне веднъж. Той отваря вратата към Крисмастаун и усеща топлината на Коледа. Но филмът щеше да е голямо клише, ако всичко свършваше до тук.