Настъпи моментът да започнем да се ровим из сайтовете на туристическите агенции, за да изберем къде да прекараме лятната си ваканция. Последните няколко години Турция се превърна в една от любимите дестинации на българите. Тя ги привлича с хотелски комплекси, в които домакините са се погрижили за пълното удобство на посетителя. Човек се отдава на безгрижна почивка и спокойствие, наслаждава се на вкусна храна и красиви гледки. Турция обаче има много повече неща, които си струва да посетим. Едно от тях е Кападокия, която нашият Летен гид ви препоръчва. Популярността си придобива от балоните с горещ въздух, но в тази област се крият много повече интересни забележителности.

Кападокия е район в азиатската част на днешна Турция. Най-лесно се стига със самолет и има две основни летища в град Кайсери (около един час път с кола от центъра на Кападокия) и в Гюлшехир (на около 40 минути). Историята на тази област започва още от Бронзовата епоха. Оттогава насам районът се насища с цветовете на множество култури. По земите са минавали хети, асирийци, перси и др. Първите християни намират убежище по тези земи по време на гоненията от Римската империя. Използват естествените вулканични образувания, за да се защитават. В Кападокия можете да откриете множество исторически забележителности, но природата също е дала много на областта.

Летенето с балон с горещ въздух е основната и може би най-любима атракция в региона. За едночасов полет посетителите получават неповторим спомен от невероятна гледка на стотици балони, които летят на фона на изгряващото слънце. За да се качите и да се насладите на невероятното преживяване, трябва да заплатите от 110 до 150 евро.

Снимка: iStock

Кападокия крие в себе си повече история, отколкото можем да си представим.

Една от основните атракции, която не бива да се пропуска, е откритият музей „Гьореме“. Той представлява манастирски комплекс от множество църкви. които според легендите са били 365 – за всеки ден от годината, но днес са достъпни 30. Тук можете да се разгледате множество невероятни рисунки, които са запазили ярките си цветове.  Всеки храм е богато изрисуван, а най-голяма е Църквата на катарамата, където има изобразени 12-те апостоли, както и сцени от живота на Иисус. Друга важна част от този музей са Момичешката кула и Манастирът на свещениците. От първият манастир са достъпни 3 от 7 етажа, които ви дават възможност да пътувате назад във времето. Целият музей на открито можете да разгледате срещу около 3 евро (20 турски лири).

Снимка: iStock

Друга задължителна забележителност в Кападокия е Долината на Приказните комини. Това е местност, в която вулканични образувания рисуват красиви пейзажи. Под влиянието на вятъра и водата са придобили формата на комини. Точно тези естествени формирувания са използвани от ранните християни, за да се крият от гоненията от римските езичници. Според легендите обаче тези природни феномени са създадени от феи, които изпълнявали съкровени човешки желания.

Снимка: iStock

Това, което лично мен ме накара да замечтая да посетя тази местност, са подземните граопве Каймъклъ и Деринкую. Около тези градове няма да намерите Приказните комини, но можете да се потопите в многоетажните подземни комплекси. Тези места са истински машини на времето. Все едно се потапяте в историята, когато влизате в хилядолетните градове. За цена от 3 до 4 евро (20 до 30 турски лири), вие ще имате възможност да пътувате назад в историята. Тук ще видите винарски изби, конюшни, кухненски пространства, жилищни помещения на хиляди години.

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кападокия може да ви покаже още една своя неповторима ценност – скалния замък в гр. Ючхисар.  Той е разположен на най-високата точка в града, а стаите, стъпалата, тунелите и галериите във вътрешността му са свързани помежду си. От върха на замъка, можете да се насладите на прекрасна панорамна гледка. Това място е интересно и с безбройните си малки дупки в някои от стените, където са били отглеждани гълъби, използвани за комуникация. Можете да влезете вътре срещу едва 1-2 евро (около 8 турски лири).

Снимка: iStock

Това са само няколко от множеството красоти, до които можете да се докоснете по време на лятната си почивка, ако изберете да посетите Кападокия. Тук можете да отседнете и в забележителни скални хотели, които омайват с нестандартния си лукс. Такива има в гр. Юргюп като Yunak Evleri, в който цена на нощувка за двама човека започва от 130 евро. Много места си струват да се посетят, но едва ли има място, което да се доближава до приказната Кападокия, която омайва всеки с историята и природата си.

Снимка: iStock