От официалната покана за коронацията на крал Чарлз III става ясно, че Камила вече не е кралица консорт, а кралица. Това определено е изненада, тъй като Камила няма да управлява, а просто е съпруга на краля. Именно това е смисълът на титлата кралица консорт. По същата логика Филип, съпругът на Елизабет II, не беше крал, а херцог на Единбург.

Бъкингам се опита да оправдае неочакваното „издигане“ на Камила с обяснението, че титлата „кралица консорт“ е имала смисъл в първите дни на тяхното управление, за да се направи разграничение между Камила и Елизабет II. След коронацията обаче е подходящо титлата да бъде „кралица Камила“.

Другите любопитни новости около коронацията на 6 май са, че на церемонията ще присъстват Първата дама на САЩ – Джил Байдън, която ще представлява съпруга си Джо Байдън, принцът на Монако Албер, японският принц Фумихито и съпругата му Кико, които ще представят японското кралско семейство.

9-годишният внук на крал Чарлз Трети – принц Джордж, който е втори в линията за унаследяване на трона след баща си принц Уилям, ще участва в церемонията като Page of Honor (Паж на честта).

Снимка: Getty Images

Ще присъстват също така тримата внуци и един правнук на Камила.

В неделята след церемонията, тоест на 7 май, населението на страната е поканено да отпразнува коронацията чрез "голям обяд", който ще бъде под формата на улични банкети. Същата вечер ще има и концерт в Уиндзор, като на него ще присъстват 10 000 британци, избрани на произволен принцип.

В понеделник, 8 май, който за британците също ще е празничен ден, поданиците на Чарлз Трети са призовани от британското кралство семейство да се включат в благотворителни дейности.

Церемонията по коронацията ще продължи един час. Тя ще бъде ръководена от кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби, духовен глава на Англиканската църква. Церемонията ще протече при строги правила, като по време на нея Чарлз ще положи клетва. После кралската двойка ще бъде помазана с миро, произведено и благословено в Йерусалим. Накрая кралят ще получи и кралските отличителни знаци – короната на Свети Едуард и кралския скиптър.

На церемонията ще звучат традиционни за подобно събитие мелодии, но и чисто нови композиции, една от които специално създадена от Андрю Лойд Уебър.