Министерство на образованието в Русия препоръча в училищата да бъдат отворени евакуационните входове, за да бъде избегнато струпването на влизане. Учебната година в страната започва на 1 септември. Препоръчаните промени, които училищата трябва да направят, са много. Освен обичайната вече дезинфекция и меренето на температура, на всеки клас трябва да бъде осигурен отделен кабинет. Логистиката за провеждане на занимания е такава, че учениците от съседни класове да се засичат колкото се може по-малко. 

Съгласно препоръките училищата са длъжни да осигурят за всеки ученик площ от 2,5 кв. метра. За училищата с ниска посещамост това няма да е проблем. Но тези, в които в един клас има по 35 деца, наистина ще се изправят пред трудност. Такава бройка ученици не е рядкост за много области в Русия.

"В Новосибирска област 80 училища ще минат към смесено обучение. В тях учениците са почти двойно повече от планираното, а допълнителни свободни помещения няма", споделя министърът на образованието Сергей Федорчук, цитиран от kp.ru.

В началното училище децата ще се обучават смесено – 5 дни присъствени, шестият - дистанционно. За учениците от по-големите класове дните от вкъщи ще бъдат два. В училището ще има определени предмети, които ще се провеждат само в присъствена форма. Това ще наложи известни промени в учебната програма.

В Мурманска област са взели подобно решение – там съботата е ден за дистанционно обучение.

В Омск училищата ще работят само в присъствена форма, но учениците ще бъдат на няколко смени – две или три. Разписанията са направени така, че смените да започват с различни уроци.

В Санкт-Петербург училищните часове ще са на график. Първокласниците ще започват часовете си в 7:50, а 11-класниците – в 9:50.  

Снимка: Заедно в час

Как ще учат често боледуващите деца?

През есента и зимата много деца боледуват често и продължително. Ако до преди ситуацията с коронавируса много родители са изпращали децата си на училище дори и с ниска температура, на свой риск, то през новата учебна година такива ще бъдат връщани у дома веднага след мерене на температурата на входа.

Хремата не се счита за симптом на коронавируса. Ако има деца с такива случаи, училищният лекар ще взема решение дали те могат да се обучават в клас.

Тъй като ще бъдат разработени уроци и за онлайн преподаване, на болните деца, които си остават вкъщи, такива ще им бъдат изпращани, за да навкасат, когато се почувстват по-добре.  

Как ще преминават родителските срещи?

Във всички учебни заведения те ще се провеждат онлайн. Това е препоръка на министерството за всички области в Русия. Този формат е удобен за доста родители. Групите във Фейсбук и чатовете така или иначе се налагат като канали за комуникация помежду им.

Изключение ще има само за първи клас. За тях родителските срещи ще се проведат присъствено, за да може родителите да се запознаят с учителите на детето си.