Добре дошли на Котешкия остров! Тук котките живеят свободно като крале. Изоставени и бездомни котки от цял свят се събират тук, където за тях се грижат и ги обичат. Разбира се, кучетата са абсолютно забранени на този остров.

Но къде се намира този райски Котешки остров?

Истината е, че той е само част от портфолиото на Фабиен Барау - артист, който се занимава с фотоколажи, обработка на снимки и визуализации.

Дело на французина е и Мечешкият остров. Към всяка своя творческа работа той добавя и измислена история. За Острова на мечките той разказва, че съществувал още преди хората да дойдат и да унищожат природата му. Според легендата мечките се качвали на най-високия връх, за да изберат своя водач, който винаги бил женска мечка.

Тези и подобни красиви изображения често са основа за фалшиви новини, които бързо се разпространяват в социалните мрежи. Припомняме ви феномена "Спящата невеста" в Пирин, чиято снимка беше споделяна множество пъти в планинарски форуми и социални профили. Оказа се, че автор на този проект е Jean-Michel Bihorel, чиято специалност са т.нар. "дигитални скулптури".

За да не ставате жертва на неверни новини:

  • Четете достоверни източници.
  • Проверявайте информацията си.
  • За една информация търсете поне два източника, които да я потвърдят.