В момент, когато хиляди бежанци по гръцко-турската граница, насърчени от Турция, сблъсъци с властите и премиерът Борисов на среща с турския лидер Ердоган в Анкара в понеделник, Ивета Чернева публикува анализ на геополитическите фактори зад всичко това в новата си книга „Тръмп, европейската сигурност и Турция“, издадена от Амазон. На фокус са натовският триъгълник САЩ-Европа-Турция и прогнози за презокеанските отношения през 2020 г. и отвъд.

Снимка: Amazon

"Ако се чудите как да интерпретирате бурната година, наречена 2019-а, тази книга от Ивета Чернева ще ви е нужна. Това е дързък разказ, който със сигурност ще предизвика реакции - и добри и лоши, в зависимост от това кого читателят подкрепя. Тя кара направо в международните отношения, политическото поведение и събитията от края на десетилетието. Подчертава несигурността, суровата амбиция, грубите обиди и политическите маневри. Чернева подхожда към темите с ясна гледна точка и без никакви притеснения осветлява плановете и грешките на световните лидери. За да разберете 2020, трябва да разберете предходната година – тази книга ще ви помогне", казва Марк Шислър, бивш зам.-председател на Военния Комитет на НАТО.

2019-а стана свидетел на турската офанзива в Сирия, коментарите на френския президент Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО, импийчмънта на американския президент Тръмп заради задържаната военна помощ за Украйна и всичко това кулминира в лондонската среща на върха на НАТО, която обозначи 70-годишнината на съюза през декември 2019 г.

САЩ очаква исторически президентски избори пред ноември и дали президентът Тръмп ще остане на поста си ще определи до голяма степен трансатлантическите отношения. Тази книга отвежда читателя на приключение. Авторът тук не е просто разказвач – тя поднася критика и към американския президент Тръмп, и към турския лидер Ердоган, и към френския президент Макрон.

„Тръмп, европейската сигурност и Турция“ съдържа ексклузивни подсказки и разкрития от зад кулисите от бившия президент на Естония, зам. Върховния Комисар по човешки права на ООН, бившия зам. Държавен секретар на САЩ, бившия зам. Председател на Военния комитет на НАТО, бивши посланици на САЩ в Украйна и България, сегашни американски и европейски дипломати, бивши съветници на президента Буш, съветници в американския Сенат, и старши сътрудници на Атлантическия Съвет и Брукингс във Вашингтон.

Това е първата книга, която оценява ефекта на импийчмънта на Тръмп върху отношенията с Европа. Обречени ли са презокеанските отношения за още четири години с Тръмп? Ще продължи ли Турция с изнудването на Европа? Кой ще спечели американските избори за президент? Ще получи ли Турция така желаната подкрепа от НАТО в Сирия?

Ивета Чернева е автор и коментатор в сферите на международните отношения, сигурността, човешките права и политиката. Чернева е работила за пет агенции на ООН, в Американския конгрес и за Оксфорд. Тя е авторът на „Тръмп, европейската сигурност и Турция“ (2020), „Трафик на хора за просия“ (2011) и „Съветът за сигурност на ООН, Международния съд в Хага и съдебния контрол“ (2013), редактор на „Реалните ползи от устойчивото финансиране“ (2012), и съавтор на „Регулацията на световната военна индустрия“ (2009). Скорошните й мнения и анализи са публикувани в Ню Йорк Таймс, Евронюз, Гардиън, Уошингтън Екзаминър, LSE, Флетчър Форум, Ивнинг Стандард и Modern Diplomacy. Ивета коментира за телевизии и радио по Voice of America, Дойче Веле, bTV, Bulgaria on Air, БНР, БСТВ и Евроком.