Всяка година от края на март до началото на ноември над 500 000 души пътуват до Живерни във Франция, за да посетят място, което вече са виждали от картините - градините на Клод Моне. 

Художникът дълги години открива идиличното вдъхновение из градините в Живерни за едни от най-известните си картини, като през годините са се превърнали сами по себе си в истинско произведение на изкуството - с японския мост и езерото с водните лилии, на които Моне посвещава десетки картини от импресионистичното си творчество.

Моне и семейството му наемат през 1883 г. къща и парцел от 8 декара между Вернон и Гасни, на около 80 км от Париж. Късметът се усмихва на Моне, когато благодарение на увеличените продажби на картините му, вече е достатъчно богат, за да купи през 1890 г. къщата и градините, където живеят.

С нарастване на богатството на Моне, се разраства и градината му. Художникът остава архитект на градините в Живерни до края на живота си - вижте как е изглеждал света през очите на импресиониста от снимките в галерията по-горе.