За по-малко от месец след убийството на Джордж Флойд, фондацията Black Lives Matter събира над 4 милиона долара дарения от частни лица и световни компании, сред които Apple, Microsoft и Google. Разследване на BuzzFeed обаче разкрива, че фондацията няма нищо общо с движението, борещо се за права на чернокожите.

Организацията е регистрирана в калифорнийския град Санта-Кларита и има само един служител, който е и неин собственик - чернокожият музикален продуцент Робърт Рей Барнс (65 г.). Той създава фондацията си с цел "да търси разбиране и единение с полицията". Сред идеите му това да се осъществи са ежеседмични "срещи на кафе" на граждани с полицаи от района.

Снимка: Getty Images

Въпреки че движението BLM набира скорост през 2013-а във връзка с делото по убийството на непълнолетния Трейвън Мартин, Барнс, който е регистрирал фондацията си през 2015 година твърди, че между неговата фондация и движението BLM няма никаква връзка.

"Имах своите причини да създам фондацията Black Lives Matter, а хората от движението BLM никога не са правили такава. Сега изведнъж се заинтересуваха", допълва той. "Идеята не е ничия собственост". По негови думи причината да регистрира организацията е убийството на бившия съпруг на жена му от полицай.

Фондацията, която от движението BLM основават, се казва "Black Lives Matter Global Network Foundation, Inc" и е регистрирана през 2017 г. - две години след "Black Lives Matter Foundation" на Робърт Рей Барнс.

"Просто са взели името и са сложили едно "inc" отзад - продължава Барнс. - Взели са моето име. То ми  принадлежи. Аз не съм откраднал нищо от тях, а те взеха от мен. Лъжат и печелят пари на мой гръб". 

Натрупаната, чрез различни сайтове за дарения, сума от 4,3 млн. долара в момента е замразена, а представители на BLM казват, че ще търсят правата си.

Друго по темата: